22:04 / 02.01.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik3/HRT

Dom u Lipiku zbrinuo djecu iz Vrbine

-

-

Foto: - / -

Ravnateljica dječjeg doma Vrbina zajedno s jedanaestero mališana, koliko ih se u trenutku razornog potresa nalazilo u domu, preživjela je kaže - najgoru noćnu moru.
Bez krova nad glavom i sigurnosti jedinog doma koji su imali, onog u Vrbini, ostalo je i dvadesetak djece bez roditeljske skrbi. Sigurnost i dobrodošlicu pružio im je dom u Lipiku koji je sličnu sudbinu doživio tijekom rata.

Ravnateljica dječjeg doma Vrbina zajedno s jedanaestero mališana, koliko ih se u trenutku razornog potresa nalazilo u domu, preživjela je - kaže - najgoru noćnu moru.

- Prvo je bilo, kada je stala trešnja, djecu zbrinuti, izvesti ih van na sigurno, na igralište. Tu su i kolege i djeca savršeno dobro odreagirali bez panike, bili su na sigurnom - govori Đurđica Pavešić Hrkov, ravnateljica Doma za djecu Vrbina.

No trebalo je mališanima kojima je život toliko toga uskratio, vratiti sigurnost jedinog doma kojega više nije bilo. Pružiti topao krevet, obrok, miran san. U Lipiku koji je sličnu sudbinu doživio tijekom rata, nisu gubili ni trenutka.

Kombijima su odmah krenuli po djecu u Sisak.

- Taj trenutak, kada smo vidjeli tu zgradu, tu djecu u šoku, uplašenu koja su u par sekundi izgubila svoju jedinu kuću, je nešto uistinu teško - prisjeća se Ivan Pušćenik, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici, Lipik.

Pa im ovih blagdanskih dana u domu u Lipiku koji i sam skrbi o 28 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s mnogo ljubavi i strpljenja vraćaju osmijeh na lice. Družio se s njima u subotu i resorni ministar Josip Aladrović nakon obilaska njihova razrušena doma u Sisku.

- Mi ćemo taj objekt dotjerati u takvo stanje da će se djeca moći vratiti u najkraćem mogućem roku u Sisak i ne samo to, već ćemo dodatno financijski poduprijeti i dom u Lipiku i dom u Sisku - obećao je ministar rada, obitelji i socijalne politike.

Jer jedina želja sisačkih mališana jest da se što prije vrate svojoj kući, a koliko im je ona važna - pokazali su nam i na ovim novogodišnjim crtežima i čestitkama.

Pogledajte:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!