19:22 / 17.07.2021.

Autor: Dnevnik/I.H./HRT

Domac u Dnevniku o klimi: Ne smije se dogoditi da ne budemo spremni, kao što nismo bili spremni za potres

Julije Domac u Dnevniku HTV-a

Julije Domac u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

O klimatskoj krizi i nužnoj zelenoj industrijskoj tranziciji u Dnevniku HTV-a govorio je veleposlanik Europskog klimatskog pakta Julije Domac. 

Ovo što se događa je signal klimatski promjena, a katastrofe koje se događaju su posljedica i zatrpanih potoka, preizgrađenosti, sječe šuma i svega drugoga što je čovjek radio. Klimatska kriza je najveća kriza s kojom ćemo se suočiti, rekao je. 


Objasnio je da je jako važno transparentno komunicirati o tome što se sve i zbog čega događa. 


Domac je rekao da situaciju treba ozbiljno shvatiti, ne smije nam se dogoditi da ne budemo spremni, kao što nismo bili spremni za potres jer nismo vjerovali da će do toga doći. 


- Klimatska kriza se već događa, nije pitanje hoće li se dogoditi. Djelovati moramo svi, prve Vlade, one su odgovorne u kreiranju i domaće politike, ali i globalne, dodao je. 


Hrvatska se mora prilagoditi, smatra Domac, mora biti svjesna što će se događati i moramo prevenirati ovakve katastrofe. 


- Fosilni lobi je godinama ulagao u informacije kako klimatska kriza ne postoji, da do nje neće doći, a emisije su dio prirodnog ciklusa, no danas više nitko ozbiljan u to ne vjeruje, ni jedan političar to deklarativno ne odobrava, dodao je. 


Pitanje je, rekao je, koliko brzo možemo povećati korištenje obnovljivih izvora energije i koliko brzo možemo smanjiti taj utjecaj na klimu iz fosilne energije. 


Europska je komisija krajem prošle godine pokrenula Europski klimatski pakt kao svojevrsnu krovnu klimatsku platformu, Domac je rekao da je prošli tjedan donesen paket zakona i direktiva koje će utjecati na svako nacionalno zakonodavstvo svake zemlje članice. 


- Jedna od posljedica je da će prirodni plin postati skuplji, a to je, s jedne strane, mogući udar na standard građana koji treba prevenirati mjerama da se zaštite ranjive skupine, da se subvencionira cijena energije koja mora biti tržišna, ne smijemo imati generalne cijene energije, već tržišne, rekao je. 


Objasnio je da je riječ o pravednoj tranziciji o kojoj se vodi računa i promjena je sveobuhvatna. 


- Ne možemo zamisliti da ćemo udovoljiti ciljevima Pariškog sporazuma ako se nastavimo grijati na plin, ako koristimo motore s unutrašnjim izgaranjem, ako ne moderniziramo industriju i smanjimo potrošnju, dodao je. 


Sve to, rekao je, je dio paketa i mora se dogoditi. 


Što se tiče energetske tranzicije, njezini troškovi su ogromni, rekao je dodavši da ih trebamo usporediti s troškovima katastrofa. Od 1. srpnja su pokrenuli solarni projekt, cilj je izgraditi najmanje 40 megavata fotonapona, a 3.000 kuća će dobiti solarne krovove. Smatra da su gospodarstvenici svjesni da nije problem u njima, već im državna politika mora omogućiti tranziciju, pa i po cijenu financijskih sredstava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!