10:21 / 30.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Domaći radnici mu odlaze pa zapošljava azilante

-

-

Foto: - / -

Cilj ovih mjera je zapošljavanje azilanata, odnosno omogućiti im financijsku neovisnost, od čega koristi imaju ne samo oni, nego i država koja im je azil pružila.
U Hrvatskoj trenutačno živi 650 azilanata. Jedan od ključnih koraka u njihovoj integraciji u društvo je zapošljavanje. Zato je Hrvatski zavod za zapošljavanje osmislio mjere za njihovo uključivanje na tržište rada. Poslodavci mjere pozdravljaju, ali i upozoravaju na brojne zapreke u njihovoj realizaciji.

Hrvatski zavod za zapošljavanje poslodavcu plaća 700 kuna bruto za mentorstvo po osobi, troškove teorijske nastave, polaganje ispita do 7000 kuna te liječnički pregled.Polazniku pripada novčana pomoć od 2752 kune, plaćeni su mu troškovi prijevoza, osiguranja i doprinos za zaštitu zdravlja na radu. Neovisno o tome hoće li i koliko dugo ona nastaviti raditi kod istog poslodavca, osoba će imati dokument zbog kojeg se više neće smatrati osobom bez zanimanja i samim time će biti prepoznatljivija na tržištu.

Cilj ovih mjera je zapošljavanje azilanata, odnosno omogućiti im financijsku neovisnost, od čega koristi imaju ne samo oni, nego i država koja im je azil pružila.Jedan od onih koji je iskoristio mjere Zavoda je Pavo Ćorluka, vlasnik sanatorija. Na osposobljavanje je primio šest migranata od kojih je pet zaposlio. Ćorluka je zadovoljan radnicima, ali apelira na HZZ da smanji administraciju i prizna poslodavcima neke od nepredviđenih troškova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!