Domovi za starije i nemoćne pod posebnom brigom

03.09.2020.

08:07

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

default error photo
Razgovarali smo s Romanom Galić, pročelnicom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.
U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pod posebnom su brigom domovi za starije i nemoćne. Ministarstvo socijalne skrbi donijelo je odredbu po kojoj se štićenici domova, u kojima se pojavila COVID infekcija odmah prosljeđuju u bolnicu zbog bolje skrbi.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska rekla je da pozdravlja tu odluku jer se tako čuvaju ostali korisnici i djelatnici domova koji nisu pozitivni na koronavirus.

- Razumijem da to opterećuje zdravstveni sustav, ali sustav socijalne skrbi uvelike pridonosi zbrinjavajući osobe starije životne dobi koje su različitih oboljenja i tu se oba sustava nadopunjavaju, rekla je te istaknula da i njihove medicinske sestre uzimaju briseve korisnicima domova.  

Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije osobe Centar rekla je kako nisu imali prodor virusa u njihov dom iako je nekoliko djelatnika bilo pozitivno na koronavirus.

Istaknula je i da oni nastoje normalno živjeti kao da virusa i nema.

-  Imamo redovan ritam, dom ima kućni red i pravila ponašanja jer u protivnom bi bilo teško i skladno živjeti na jednom mjestu kao zajednica. Štićenici u samom prostoru doma ne nose maske, a oni korisnici koji su bili izvan doma ili u bolnici moraju biti u samoizolaciji 14 dana.

Na pitanje hoće li se mjere pooštravati pročelnica je rekla da će se pratiti epidemiološka situacija i s obzirom na nju će se prilagođavati.

- Posjeti su sada dozvoljeni i korisnici mogu izlaziti uz najviše epidemiološke mjere. Bitno je da se svi pridržavamo mjera jer tako će biti manje zaraženih, cijela će se situacija reflektirati, domovi se neće zatvarati i našim će korisnicima biti lakše.

Ravnateljica Karačić rekla je da su uveli određena pravila i vrijeme kada se posjeti mogu održavati, te da su posjeti za pokretne korisnike većeg opsega.

- Na odjelima za njegu, gdje su teško bolesni ljudi, režim posjeta je jači. Posjeti se moraju najaviti, a posjetitelj mora imati zaštitnu odjeću i masku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!