13:04 / 14.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Domovinski pokret: Crkva na Savici bitna je za kvart i građane

Igor Peternel/Park na Savici

Igor Peternel/Park na Savici

Foto: Borna Filic/Igor Kralj / PIXSELL

Zagrebački gradski zastupnici Domovinskog pokreta poručili su u ponedjeljak da je izgradnja crkve u četvrti Trnjanska Savica bitna za taj dio grada te da crkvu ondje želi preko 10.000 građana koji na nju imaju pravo.

Peternel: Park na Savici je dovoljno prostran 


Skupštinski zastupnik DP-a Igor Peternel naglasio je da će kao Klub u Skupštini postaviti pitanje gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću što je s gradnjom crkve na Savici koja nije u fokusu.


- U kampanji smo već komunicirali da je to preko 10.000 građana, pretežno katolički građani koji žele katoličku crkvu ovdje, i imaju na to pravo. To se više puta opstruiralo u prošlom mandatu, i to tada baš od oporbe koja je danas vlast. Smatramo da je to nešto što je bitno za ovaj kvart jer građani i dalje pokazuju želje da se realizira taj projekt, kazao je Peternel.


Dodaje da ne prihvaćaju niti jedan izgovor kao argument jer smatraju da je park na Savici dovoljno prostran da u njemu bude i dječje igralište i crkva, kao i mogući drugi sadržaji.


- Već na prvoj sjednici Skupštine ćemo pitati gradonačelnika i očekivati neki suvisli i argumentirani odgovor, najavio je Peternel.


Predsjednica udruge "Stepinčeva Savica" Ivana Bandov podsjetila je da su udrugu osnovali 2019. godine kao pokušaj župljana i stanovnika Savice da daju svoj doprinos izgradnji župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u svom kvartu.


- Kao građani Hrvatske imamo pravo prakticirati našu vjeru što uključuje i adekvatni sakralni objekt. Kapelica i pastoralni centar koji župa koristi u ulici Zvonimira Rogoza ne zadovoljavaju ni približno pastoralne potrebe za nedjeljnim bogoslužjem ni raznim aktivnostima koje se u župi odvijaju", kazala je Bandov.


Dobrović: Kontinuitet Bandićevih projekata


Skupštinski zastupnik DP-a Slaven Dobrović poručio je da po pitanju izgradnje crkve na Savici ponajprije nedostaje dijaloga, posebno o lokaciji crkve.


- Nedostaje da se tema otvori na zahtjev građana i da se to rješenje nađe. Iskoristit ćemo naše pravo gradskih zastupnika da to problematiziramo s obzirom na to da nismo zadovoljni načinom na koji Gradska uprava odgovara na traženje ovdje prisutne javnosti, kazao je.


Dodatno je upozorio na komunalne probleme toga kvarta, istaknuvši probleme u vodoopskrbi i odvodnji gdje smatra da su nužni važni pomaci.


- Ova gradska četvrt, iako se radi o četvrti koja je u samom središtu grada, nema nikakvih pomaka. Osam mjeseci biti za kormilom Gradske uprave je sasvim dovoljno da se podvuku neki zaključci i krene u realizaciju. Mi ne vidimo, nitko ne može vidjeti, da će se išta suvislo događati po pitanju vodoopskrbe i odvodnje, naglasio je Dobrović.


Dodaje kako sustavni razvoj ne postoji te da bi se još mnogo toga moglo reći i o zbrinjavanju otpada u gradu.

- Ono što danas imamo je u stvari kontinuitet Bandićevih projekata. Unatoč tomu što je sadašnji gradonačelnik dobio najveći dio glasova upravo kao najsnažniji garant diskontiuiteta Bandićeve politike, dobili smo sasvim neočekivano, govorim u ime građana, to je kontinuitet, zaključio je Dobrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!