Domovinski pokret DORH-u upućuje prijedlog za tužbu oko Hrvatske i MOL-a

26.10.2022.

15:37

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mario Radić, Domovinski pokret

Mario Radić, Domovinski pokret

Foto: HTV / HRT

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u srijedu kako je njegova stranka DORH-u predala prijedlog za pokretanje tužbe radi utvrđivanja ništetnosti međudioničarskog ugovora između Hrvatske i MOL d.d. iz Mađarske.

Riječ je o ugovoru sklopljenom 30. siječnja 2009., rekao je, dodajući kako su tužbu podnijeli jer DORH to do sada još nije učinio.

Istaknuo je kako je prijedlog za pokretanje postupka DORH-u uručen jer je pravomoćnim presudama sudova utvrđeno kako je navedeni međudioničarski ugovor sklopljen na temelju kaznenog djela zbog kojeg su osuđeni tadašnji predsjednik Vlade RH i predsjednik uprave MOL-a d.d.

DORH je samostalno, neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela te poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske, istaknuo je, dodajući da je i predsjednik Vrhovnog suda, gospodin Dobronić "javno podupro prijedlog DP-a".

Radić je napomenuo kako su sve pravne instance odrađene, u prvom dijelu na Županijskom sudu, gdje je utvrđeno kazneno djelo mita za ugovor sklopljen između Hernadija i Sanadera, a zatim je na Vrhovnom sudu potvrđena optužnica, što je zadnja instanca u RH i dupla potvrda kaznenog djela.

- Nakon utvrđivanja kaznenog djela u nekom postupku, mora se pokrenuti građanska parnica kojom će se vratiti sva protuzakonito stečena imovina, rekao je, dodajući kako to vrijedi za sve situacije, pa tako i za tu, a ne odlučivanje arbitražom, koju nam, kako je rekao, "već sada u eteru pokušavaju predstaviti, a koja nema veze s tim postupkom".

- U ovoj našoj predstavci pozvali smo glavnu državnu odvjetnicu Hrvoj-Šipek da bez odlaganja pokrene sudske postupke, što je dužna po zakonu, i upozorili smo ju da je nečinjenje također kazneno djelo, istaknuo je Radić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!