Domovinski pokret u Kumrovcu prekrio spomenik Titu

19.05.2023.

Zadnja izmjena 15:53

Autor: Hina/HRT

Spomenik  Josipu Brozu Titu u Kumrovcu

Spomenik Josipu Brozu Titu u Kumrovcu

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Članovi Domovinskog pokreta u četvrtak su u Kumrovcu uz taktove domoljubnih budnica simbolično ceradom prekrili spomenik Josipa Broza Tita, nazvavši ga komunističkim diktatorom te su položili vijence i zapalili svijeće u spomen na "sve žrtve jugoslavenskog totalitarnog režima". Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) osudio je njihov potez, te ih je prozvao da pod lažnim genocidnim optužbama nameću svoje ideje o povratku na temelje NDH.

- Cilj performansa pred rodnom kućom 'zloglasnog Broza', jednog od deset najvećih svjetskih zločinaca je očuvati od zaborava tisuće i tisuće nedužno ubijenih Hrvatica i Hrvata, žrtava poraća i desetljetne komunističke diktature, koje itekako imaju pravo na sućut, počast i priznanje njihove beskrajne patnje, priopćio je u petak Domovinski pokret.

Naveli su kako svibanjske žrtve Titovih partizana, kojima je režim "napunio stotine jama nakon završetka Drugog svjetskog rata, vape do neba" te da brojni ljudi još uvijek leže u masovnim grobnicama na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

To je strašno svjedočanstvo najgore vrste zločina jednog protuhrvatskog režima i sustavnog masovnog pogubljenja - naročito mladih ljudi, o kojima se dugo nije smjelo ni pisnuti, a danas se ne govori ni približno dovoljno", poručili su.

Nitko nije odgovarao za zločine


DP ističe da za te zločine nitko nije "adekvatno" odgovarao, čak ni 30 godina nakon pada komunizma i sloma Titove Jugoslavije.

Iz DP-a su također istaknuli da je Tito stajao iza svih zločina koje je činio jugoslavenski komunistički režim budući je 40 godina, uključujući cijeli Drugi svjetski rat i 1980. bio čelna osoba, vrhovni vojni zapovjednik i predsjednik države.

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Igor Peternel, nakon što je Tito prekriven, pozvao je građane diljem Hrvatske da istom simboličnom gestom prekriju spomenike koji podsjećaju na komunistički režim.

Dodao je da su došli ukazati na "potpuno neprihvatljivo negiranje komunističkih zločina od strane mainstreama u Hrvatskoj". Smatra da je Hrvatska možda još jedina postkomunistička zemlja koja se nije suočila s komunističkim zločinima i prošlošću; koja nema trgove žrtava komunizma i koja se i dalje pravi da se to nije dogodilo.

- Ovdje smo da bismo ukazali na to da je vrijeme da se počnu provoditi odluke, rezolucije i preporuke Vijeća Europe, Europskog parlamenta i svih institucija koje su apelirale da se postkomunistička društva suoče s komunističkim zločinima, poručio je. Naveo jeda se u Hrvatskoj organiziraju proslave protiv kojih su ustali na simboličan način.

Antifašisti prozvali Domovinski pokret


Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) osudio je u petak potez članova Domovinskog pokreta, te ih je prozvao da pod lažnim genocidnim optužbama nameću svoje ideje o povratku na temelje NDH.

- U povodu predstave koju su članovi Domovinskog pokreta, u predvečerje 18. svibnja organizirali pred rodnom kućom Josipa Broza Tita, Savez je priopćio da "oštro osuđuje način na koji pojedini građani Hrvatske pod okriljem lažnih genocidnih optužbi uznemirava lokalnu i širu društvenu zajednicu, namećući svoje ideje o povratku na iskonske temelje Nezavisne Države Hrvatske".

Uvjereni su da nije slučajno odabran jučerašnji datum, odnosno da su članovi Domovinskog pokreta izabrali dan na koji je ustaški poglavnik NDH Ante Pavelić 1941. počinio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti, predavši Kraljevini Italiji velike dijelove Dalmacije. Pavelić je, naveli su potpisao Rimske ugovore, znajući da je Dalmacija tijekom povijesti bila kulturno središte Hrvatske.

Savez antifašističkih boraca poručio je kako se iskreno nadaju da će Domovinski pokret u budućnosti svoje predstave organizirati prisjećajući se i svih žrtava naci-fašističkog i ustaškog terora, koji se realizirao u sklopu ostvarivanja takozvane NDH, surađujući s fašističkim režimima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!