12:44 / 22.07.2019.

Autor: HRT

Donesen novi Pravilnik o napredovanju u školstvu

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pravilnik je izrađen takozvanim bottom-up pristupom, što znači da je najprije prikupljeno više od 1300 prijedloga odgojno-obrazovnih radnika.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Pravilnik o napredovanju koji potiče sustav izvrsnosti i naglašava uspješan rad s učenicima, priopćeno je iz Ministarstva.

Pravilnik koji zamjenjuje prethodni, star 24 godine, prvi je od pet pravilnika iz paketa administrativnog rasterećenja učitelja i nastavnika, i također potiče rad na projektima u području odgoja i obrazovanja.

Donosi tri razine napredovanja odgojno-obrazovnih radnika u zvanje mentor, savjetnik, izvrstan savjetnik, te se njime definiraju obveze praćenja rada i bodovanje za napredovanje, kaže se i dodaje da je novost mogućnost napredovanja za ravnatelje.

- Nakon Pravilnika o nagrađivanju, koji je kao poseban dokument donesen u svibnju, donijeli smo i ovaj pravilnik koji je ujedno i prvi od pet pravilnika koji su dio paketa administrativnog rasterećenja. Suvremeni kriteriji za napredovanje te mogućnost napredovanja za ravnatelje samo su neke od novosti - izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pravilnik uvodi mogućnost trajnog zadržavanja zvanja na temelju sljedećih kriterija: tri puta izabran u izvrsnog savjetnika, četiri puta izabran u savjetnika prema prošlom pravilniku te više od 35 godina rada u obrazovanju.

Izbor u treće i najviše zvanje izvrsnog savjetnika bit će omogućeno kada se promijeni Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, pri čemu je zahtjev za promjenu već poslan u Ministarstvo uprave.

Kao dio administrativnog rasterećenja, uvodi se sustav za praćenje putem računalnog sustava koji automatski evidentira stručna usavršavanja pa postupak pokretanja napredovanja više neće uključivati slanje velikih količina dokumenata.

Pravilnik je izrađen takozvanim bottom-up pristupom, što znači da je najprije prikupljeno više od 1300 prijedloga odgojno-obrazovnih radnika.

U izradi Pravilnika sudjelovali su učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji, predstavnici sindikata i svih agencija iz sustava obrazovanja, a dodatno je poboljšan nakon javne rasprave u kojoj su pristigla čak 1884 komentara, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!