13:37 / 28.01.2022.

Autor: HRT/IMS/J.L.

Načelnik aerodromske policije Pleso pod istragom Uskoka

Međunarodna zračna luka Zagreb - Franjo Tuđman

Međunarodna zračna luka Zagreb - Franjo Tuđman

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Načelnik aerodromske policije Pleso našao se pod istragom Uskoka, a određen mu je i istražni zatvor zbog sumnji da je suradniku omogućio unošenje krivotvorene odjeće iz Turske, ali i da je gradonačelniku Ivanić Grada u zračnoj luci 'sredio' besplatno parkiranje.

Uz načelnika Željka Bradića, istragom su obuhvaćeni 57-godišnjak koji je u Turskoj nabavljao odjeću i obuću s neoriginalnim oznakama radi prodaje "na crno" te gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, izvijestio je Uskok, ne otkrivajući njihov identitet.

Uskok ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na te zlouporabe te trgovanja utjecajem, a određivanje istražnog zatvora zatražio je samo za policijskog načelnika koji je pritvoren zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela.

Načelnik je po sumnjama Uskoka lani od travnja pa sve do do jučer omogućavao drugookrivljenom na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb - Franjo Tuđman carinski nenadzirane prelaske državne granice.

Izlazak iz prostora zračne luke bez provođenja granične i carinske kontrole, osumnjičeni načelnik omogućio je drugookrivljenom osobno ili po njegovom nalogu posredstvom podređenih službenika, utvrdio je Uskok.

Prvog čovjeka aerodromske policije Pleso terete i da je u više navrata osigurao angažman podređenih mu policijskih službenika radi preuzimanja vozila kojim se koristio gradonačelnik Ivanić Grada po njegovom dolasku do aerodromske zgrade, a potom i za parkiranje i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu kao i za prijevoz vozila natrag do aerodromske zgrade te njegove predaje gradonačelniku po njegovom povratku iz inozemstva.

Gradonačelnika sumnjiče da je u kolovozu i listopadu 2021., koristeći gradonačelnički autoritet od načelnika zatražio da mu omogući parkiranje automobila bez plaćanja naknade kao i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je to parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!