Zulim u istražnom zatvoru; bit će ispitano 40-ak svjedoka

26.10.2022.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: D.S./M.Š./Dnevnik/IMS/HRT

Zulimu istražni zatvor, tvrdi da nije kriv

Zulimu istražni zatvor, tvrdi da nije kriv

Foto: Dnevnik / HTV

Uskok je zatražio istražni zatvor za bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i načelnika općine Seget Donji Vinka Zulima koji je jučer uhićen zbog sumnje da se općinskim novcem koristio i za konzumaciju hrane i pića na privatnim druženjima. Sumnja se da je oštetio općinu za više od 425 tisuća kuna. On optužbe odbacuje.

- Zulim će ostati sljedećih mjesec dana u istražnom zatvoru kako ne bi utjecao na ispitivanje svjedoka. Za sada je njih četrdesetak. Sinoć se ovdje u Segetu slavilo, formirala se automobilska kolona, palile su se baklje. Dio građana pokazao je što misli o ovom uhićenju. Vinko Zulim bio je 30 godina načelnik ove općine, tijekom vremena je dobio naziv da je "šerif Segeta". Skupio je cijeli niz prekršajnih i kaznenih prijava, a tu su bili i napadi na novinare. Nezavisna lista mladih kaže da je ovo tek dijelić velike kriminalne priče koja će se otkriti ovdje u Segetu, rekla je u javljanju u središnjem Dnevniku HTV-a reporterka Ivana Šilović

Dodaje da je Vinko Zulim izjavio da nije kriv.

- Kaže da je novac imao pravo trošiti te da nije otuđio niti jednu kunu. Treba pričekati dok završi istraga. 

Prema riječima zamjenice ravnateljice USKOK-a Gordane Knaus bit će pozvano još dvadesetak dodatnih svjedoka. 

Zulim je, po riječima njegova odvjetnika Tonija Marinkovića, pred USKOK-om iznio dvosatnu obranu u kojoj je vrlo iscrpno negirao djelo koje mu se stavlja na teret.

- Nikakvi fiktivni računi nisu postojali. Sve su se te radnje odvile, odnosno ručkovi su bili pa ne vidim razloga kako će ovo kazneno djelo opstati, rekao je Marinković, tvrdeći da mu nije jasna kvalifikacija za određivanje istražnog zatvora jer su se sporna djela dogodila od kraja 2016. do 2018. 

- Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog USKOK-a i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. U prijedlogu je navedeno 20-ak svjedoka, i dok se ti svjedoci ne ispitaju, okrivljenik ostaje u istražnom zatvoru, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin.

Priopćenje Tužiteljstva

- Tužiteljstvo je prije u priopćenju, ne navodeći identitet, priopćilo da je Zulim od prosinca 2016. do prosinca 2018. kao načelnik Segeta koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune općini, izvijestio je USKOK.

Navode kako je neistinito pisao svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene. Vlastoručno je pisao da su ugošćeni članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija.

- Nalagao je da općina ispostavlja narudžbenice za konzumaciju hrane i pića na ručkovima i večerama na koje su prema njegovom nalogu pozivani vijećnici Općinskog vijeća isključivo iz redova vladajuće stranke u općini, kao i pojedini djelatnici općine, koje narudžbenice je ovjeravao svojim potpisom te je nalagao njihovo plaćanje, stoji u priopćenju USKOK-a.

Istražitelji sumnjaju da je Zulim naložio i da se preko općine naplate troškovi proslava pobjede u izbornim procesima čime je ukupno, uz gore navedeno, općinu oštetio za najmanje 425.665 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!