Dopunski manjinski Izbori: Pravovaljano 108 listi

19:27 / 10.09.2021.

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Dopunski izbori

Dopunski izbori

Foto: HTV / HRT

Na dopunskim manjinskim izborima, koji će se održati, 3. listopada, natjecat će se 108 kandidacijskih lista, potvrđeno je u petak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) nakon što su protekli rokovi za kandidiranje a nadležna povjerenstva objavila pravovaljane liste.

U osam općina nije podnesena ni jedna kandidacijska lista, pa u njima neće biti izbora, u općini Zemunik Donji jedna je lista ocijenjena nepravovaljanom i u tijeku je prigovor.

Općine u kojima nije bilo listi su Ernestinovo, Petlovac, Štefanje, Velika Pisanica i Vrsi u kojima je u općinska je vijeća trebalo izabrati po jednog vijećnika iz srpske nacionalne manjine, Petrijanec i Kotoriba u kojima je trebalo izabrati po jednog vijećnika iz romske manjine te Bogdanovci u kojima je trebalo izabrati vijećnika iz ukrajinske manjine.

Dopunski manjinski izbori raspisani su jer na redovitim lokalnim u svibnju u vijećima i skupštinama ukupno 82 općine, grada i županije nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika šest nacionalnih manjina: srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske, ali ni hrvatskog naroda u općinama Borovu, Trpinji i Jagodnjaku, i u čija vijeća će se birati po jednog Hrvata.

Prema izborima koje je raspisala Vlada, trebalo je izabrati 99 vijećnika, no nakon činjenice da u svim općinama nije bilo kandidata, a u jednoj je lista ocijenjena nepravovaljanom i u tijeku je prigovor, birat će ih se osam, odnosno devet manje.

Kandidati koji izlaze na dopunske izbore prosječno su stari 50 godina (49,6), bitno stariji od kandidata sa istih izbora prije četiri, odnosno osam godina, kada je taj prosjek iznosio 43, odnosno 33 godine.

Najstariji kandidat, sa liste Demokratske srpske stranke (DSS) i Liste za Rijeku (RI) rođen je 1932., a najstarija kandidatkinja, sa liste SDSS-a četiri je godine mlađa, rođena je 1936.

Najmlađi kandidat, kojeg su kandidirali birači, i najmlađa kandidatkinja sa liste HSU, SDP rođeni su 2003.

Pravo glasa na dopunskim izborima ima oko 136 tisuća birača, pravo birati i biti biran imaju samo birači iz spomenutih nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda, za koje se provode dopunski izbori, a koji imaju prebivalište na području jedinice u kojoj se izbori održavaju.

Dopunski izboru održat će se na području 17 županija i u Gradu Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!