12:52 / 30.12.2020.

Autor: Z.A./Studio 4/HRT

Đorđević: Ako želimo spasiti naše društvo, nema zdravlja bez mentalnog zdravlja

-

-

Foto: - / -

Korona kriza od veljače, zagrebački potres, nastavak svjetske pandemije, veliki broj zaraženih i umrlih od posljedica korona krize, ponovo se suočavamo s potresom koji nije pogodi samo jedno područje.
Korona kriza od veljače, zagrebački potres, nastavak svjetske pandemije, veliki broj zaraženih i umrlih od posljedica korona krize, ponovo se  suočavamo s potresom koji nije pogodi samo jedno područje, tresla se cijela Hrvatska i okolne zemlje, mnogi su ostali bez svojih domova, neki i bez bližnjih, velike su materijalne štete. Ikako ostati normalan?, pitao se i sam dr. Veljko Đorđević gostujući u Studiju 4, te je istaknuo:

- Pred ove blagdanske dane i Novu godinu svi smo u velikom strahu, a strah od neočekivanih prilika je zapravo normalna obrambena reakcija. Kada bi analizirali kome je teže, a kome lakše, najteže je onima koji su na područjima pogođenim potresom, koji su ostali bez svega svoga. Ali, svi smo mi u strahu i na tome trebamo poraditi.

Ne smijemo ući u stanje društvene panike

Naglasio je da ne postoje dvije iste osobe. Svatko u ovakvoj situaciji drukčije reagira, ovisno od kakva je konstitucije osoba, te kako je prijašnja katastrofa na nju utjecala.

Ne smijemo dozvoliti da uđemo u jedno stanje društvene panike. Prateći vijesti i što mediji prenose ovih dana, odjedanput se vidi da cijela Hrvatska ima jedno srce, solidarnost, što pokazuje da je naš narod jedinstven upravo kada se dogode ovakve katastrofe. Ova cijela godina je prilika kada su se i zdravstveni radnici objedinili u borbi protiv covida, rekao je dr. Đorđević i dodao:

- Prvi put počeli smo se susretati ne samo s oboljelima osobama. Na Medicinskom fakultetu dugi niz godina nismo poučavali kako se suočiti sa smrću, kako se nositi sa smrću, nego smo učili kako liječiti i izliječiti. Sada dolazimo u situaciju da uz covid, sve ono na što smo se pripremili, negdje adaptirali, a ovog trenutka imamo i neplanirane iznenadne katastrofe. Ono što trebamo, što je najvažnije, trebamo napraviti restrukturiranje službe, kako bi liječnici obiteljske medicine, volonteri, mobilni timovi obilaziti ova ruralna mjesta oko najpogođenijih mjesta.

Struka se treba prva ponuditi osobama koje trebaju pomoć

U blizini područja najviše stradalih od potresa je Neuropsihijatrijska bolnica dr.Ivan Barbot Popovača s velikim brojem odlično educirani psihijatara koji surađuju i s Glinom i Petrinjom. U regiji su i velike  psihijatrijske bolnice i dr. Đorđević predlaže da se naprave i call centri kao što se radilo i u Klinici za Psihijatriju Vrapče, a najvažnije bi bilo odmah mobilizirati sve resurse u struci, i psihijatre, i psihologe, i socijalne radnike  koji rade u ruralnom području, kako bi došli licem u lice s osobama koje trebaju pomoći.

-Slušajući ovo o čemu govorite danas: neprospavana noć, izgubljena imovina, stradali rođaci i prijatelji, vapaj i krik za pomoći, rezultiraju time da se cijela Hrvatska pozitivno okrenula. Naša struka sada mora progovoriti da se nađe sa svakim pojedincem, ne da pojedinac traži nas, nego da se mi ponudimo kako bi se riješili njegovi problemi. Sve ovo o čemu ljudi govore: i plač, i strah, i depresivnost, i panika i nesanica su zapravo normalne reakcije u nenormalnoj situaciji, a na nama je da im pokušamo pomoći., rekao je dr. Đorđević i dodao:

- Pomoći nije jednokratna, nije susret, to nije događaj. Pomoć je proces koji moramo otvoriti jer ako dozvolimo da tegobe progrediraju za nekoliko mjeseci ćemo se suočiti s daleko težim posljedicama. Posljedice ovoga što se dogodilo i što se trenutno događa, nisu samo vezane uz to područje.

Velike katastrofe i ratovi povećavaju broj mentalnih poremećaja

- Sad se repetiraju  strahovi koje smo imali s velikim potresom u Zagrebu, psihološki problemi će eskalirati. Velike katastrofe i ratovi povećavaju broj mentalnih poremećaja; dvostruko, trostruko i višestruko. Prema tome, ako želimo spasiti naše društvo, nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, istaknu je dr. Đorđević i dodao:

- Moramo sada sve resurse usmjeriti prema zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja ma kako to nekome zvučalo kao floskula. Ovog puta se radi o potrebi, to moramo prepoznati, ne bježati, ne isključiti se nego zapravo biti u prvim redovima kao što smo bili tijekom domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!