Đorđević: Duhovna psihijatrija može pomoći

08.09.2021.

08:34

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

prof.dr.sc. Veljko Đorđević, psihijatar

prof.dr.sc. Veljko Đorđević, psihijatar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prof.dr.sc. Veljko Đorđević, psihijatar je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio 6. Hrvatsko-Ruski psihijatrijski kongres koji počinje sutra i na kojem će Hrvatski i strani psihijatri nastojati naći rješenja za mnoge psihijatrijske izazove današnjice pa tako i psihijatriju u doba pandemije.

6. Hrvatsko-Ruski psihijatrijski kongres

6. Hrvatsko-Ruski psihijatrijski kongres

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Pandemija je ostavila mnoge posljedice na mentalno zdravlje i te ćemo posljedice pratiti još dugi niz godina nakon što pandemija prođe, rekao je i dodao da kada govorimo o mentalnom zdravlju moramo znati da je to biološka, psihološka, sociološka i duhovna komponenta prisutna i u zdravlju i u bolesti.

Naglasio je kako još ne znamo koje će biti posljedice pandemije, i kako kaže, to ćemo otkrivati iz godine u godinu i ono što je bitno, treba razmjenjivati iskustva o tome kako se to odrazilo u raznim zemljama.

- Danas je to već publicirano u velikom broju znanstvenih radova i sada će se po prvi puta od početka pandemije, psihijatri iz 6 zemalja nalaze u živo. Prijavljeno je oko 100 znanstvenih radova, govori Đorđević te ističe kako psihijatrija, gledano u budućnost, a s obzirom na globalizaciju, treba otvarati mostove suradnje s cijelim svijetom zato što su znanstvene činjenice te koje se moraju razmjenjivati.

- Moramo razmjenjivati istine koje su otkrivene kako bismo se mogli pripremiti i preventivno djelovati, naglašava.

Đorđević ističe kako je došlo do porasta anksioznosti i depresivnih oboljenja te da je potrebno spustiti ta oboljenja te omogućiti ljudima koji ih imaju da se s njima što lakše nose.

Na pitanje što je s mladima, Đorđević je rekao kako se način života promijenilo i kretanje je došlo u drugi plan. Fizičke aktivnosti, druženja, socijalni kontakti su pali, sve se događa online i to nije dobro.

- Duhovna psihijatrija može pomoći zato što je duhovna dimenzija važna za očuvanje mentalnog zdravlja, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!