DORH traži dodatne izvide, Božinović ne sumnja u rad policije

03.02.2023.

Zadnja izmjena 19:03

Autor: T.V./HRT/Hina

Platak

Platak

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Pet dana nakon incidenta na Platku, slučaj je riječka policija proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, i dalje tvrdeći da je riječ o prekršajnom, a ne kaznenom djelu. Danas se oglasilo Općinsko državno odvjetništvo. Građani očekuju rasvjetljavanje okolnosti napada.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci odlučilo je pokrenuti dodatne izvide nakon kojih će odlučiti hoće li se postupak nastaviti tretirati kao prekršajni ili će se prekvalificirati u kazneni, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a Branka Kukec. 

Dodala je i da je razgovarala s odvjetnicima osumnjičenih, koji su rekli da ne žele istupati u javnost i govoriti što su razgovarali s klijentima, s obzirom da se postupak tretira kao prekršajni.

- Ali činjenica je da su osumnjičeni već u ovoj fazi zatražili pravnu pomoć, rekla je Kukec.

Zbog incidenta na Platku policija je prekršajno prijavila pet osoba, no još nije poznato tko je, uz trojac iz automobila i čovjeka koji je priskočio u pomoć, peta prijavljena osoba. Pročelnik HGSS-a tvrdi, iako sam bio ondje, nisam prijavljen, a policija je još jučer potvrdila da nisu prijavili ni ozlijeđenog HGSS-ovca.   

S informacija o incidentu na Platku javila se novinarka Jelena Tomac, a razgovarala je i s Markom Andrićem, pročelnikom HGSS-a, stanice Rijeka.

Božinović: Nema razloga za slanje inspekcije zbog incidenta na Platku


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da nema razloga za slanje inspekcije u Primorsko-goransku policijsku upravu u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku za koju je državno odvjetništvo najavilo dodatne izvide.


- Ja ne šaljem inspekcije, a to nije učinio ni glavni ravnatelj policije jer ne vidimo razloga za tako nešto, kazao je Božinović u petak u Dubrovniku gdje je sudjelovao u Festi svetog Vlaha.


- Kada govorimo o komunikaciji s javnošću, a koja su vezana za prekršajna djela i javni mir te sigurnost, ono što treba znati je da u Hrvatskoj dnevno ima oko 200 kaznenih djela i oko tisuću prekršaja. Zamislite situaciju u kojoj bi se o svakom takvom djelu obavješćivalo javnost. U tom slučaju bi trebali imati puno više ljudi koji bi trebali raditi taj posao, a redakcije puno više novinara koji bi htjeli sve pokriti, odgovorio je na upit novinara vidi li problem u komunikaciji s javnošću.


Dodao je da uvijek postoji procjena o čemu se obavješćuje javnost i to rade policijske uprave i postaje u čiji se posao nitko ne miješa.


'Policija radila svoj posao najbolje što može'


Upitan je li kasnila s izvješćivanjem o događaju na Platku, Božinović je ocijenio da je policija radila svoj posao najbolje što može.


- Policija je utvrđivala činjenice, sagledavala dinamiku događaja, utvrdila sudionike.... Potom je obavijestila javnost i Državno odvjetništvo. Da policija nije radila svoj posao, onda ne bi bio takav spis sa svim elementima o kojima govorim, rekao je.


Božinović se osvrnuo i na navode da je zbog sudjelovanja u tučnjavi, uz trojicu mladih MMA boraca, prijavljen i ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, što je policija kasnije demantirala.


- Ne znam tko je rekao, a tko je demantirao. Netko je nešto kazao, a policija je to demantirala. To je uobičajena disciplina da ukoliko netko spomene da je policija nešto napravila ili nije napravila, a policija smatra da tome nije tako, onda to policija i demantira, kazao je.


Govoreći o dodatnim izvidima koje je u tom slučaju zatražilo državno odvjetništvo, Božinović je rekao da je policija bila pod pritiskom zašto nešto prvi dan nije kvalificirala ''na ovaj ili onaj način''.


- Da je to tako jednostavno, onda bi DORH donio odluku o prekvalifikaciji, no oni su naložili dodatne radnje. Izvidi i dalje traje i uvijek se može doći do dodatnog dokaza koji može utjecati na odluku. No, raditi bilo koju vrstu pritiska da policija u jednom ili dva dana, ili kroz nekoliko radnji, mora donijeti odluku koju bi bilo tko očekivao, to tako ne ide rekao je.

Policija i Uskok godinama koordiniraju aktivnosti


Ministar je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da nema niti može imati saznanja istražuje li se i dalje prepiska proizašla iz afere Vjeroelektrane, nakon što su u javnosti objavljene poruke premijerovih suradnika koje su razmjenjivali o pojedincima zapošljavanima u državnim poduzećima.

- Sve što se radi u toj operaciji koju provodi Uskok, radi se temeljem Uskoka i o tome nemam informacije, kazao je Božinović, dodajući da policija i Uskok koordiniraju sve te aktivnosti već nekoliko godina.

Ministar je upitan ima li u Ministarstvu unutarnjih poslova zapošljavanje preko veze te je li i on osobno pomagao u takvim zapošljavanjima.

- Sustav je tako postavljen da čelnici uvijek preporučuju ljude s kojima će surađivati. Što se tiče zapošljavanja, svake godine na Policijskoj akademiji prikazujemo novinarima generacije policijskih službenika koji polažu prisegu. Taj čin ujedno i znači da su oni zaposleni, odgovorio je.

Na upit je li ga netko tražio da ''nekoga pogura'' pri zapošljavanju Božinović je odgovorio kako ga je ''sinoć neki gospodin pitao nešto na tom tragu''.

- Kad ste na javnoj funkciji, to se događa svima. No, zna se što je procedura i kako se to obavlja, nadodao je.

DORH naredio dodatne izvide 


Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Rijeci u petak je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo kako su u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku potrebni dodatni izvidi nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka o čemu će objaviti priopćenje.

Iz Državnog odvjetništva navode da ono ne potvrđuje primitak kaznenih prijava i posebnih izvješća, no da zbog velikog interesa javnosti i više upita, odgovaraju da je Državno odvjetništvo zaprimilo posebno izvješće PU primorsko-goranske vezano za događaj na Platku od 29. siječnja 2023.

Nadležno ODO u Rijeci je nakon analize zaprimljenog izvješća odlučilo da je, na temelju Zakona o kaznenom postupku, potrebno provesti dodatne izvide po okončanju kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka o čemu će biti objavljeno priopćenje na mrežnoj stranici.

Riječko tužiteljstvo u četvrtak je priopćilo da ih Policijska uprava primorsko-goranska do tada nije izvijestila o tučnjavi na Platku u kojoj su ozlijeđene tri osobe, o čemu su saznali iz medija, pa je zatražena dostava pisanog izvješća o svemu do sada utvrđenom.

Policija je jučer izvijestila da će petoricu sudionika tučnjave na Platku prekršajno prijaviti, no među njima nije ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, kako je ranije objavljeno.

Incident se dogodio u nedjelju na skijalištu Platak, nakon što su trojica mladića u BMW-u, driftajući po skijaškoj stazi, upali u dublji snijeg i zaglavili se. Zatražili su od jednog pripadnika HGSS-a da im izvuče automobil, a kada im je objasnio da to ne može učiniti, napali su ga i udarali.

Dobio je više udaraca, među ostalim i nogom u glavu te je onesviješten. U pokušaju razdvajanja i smirivanja situacije mladići iz BMW-a su udarili još nekoliko osoba pa je troje ozlijeđenih završilo u riječkom KBC-u gdje je utvrđeno da je riječ o lakšim ozljedama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!