DORH objavio ažurirana izvješća o ratnim zločinima u Vukovaru, Škabrnji i Nadinu

11.11.2022.

13:59

Autor: I.Z./HRT/Hina

DORH objavio ažurirana izvješća o ratnim zločinima

DORH objavio ažurirana izvješća o ratnim zločinima

Foto: - / Shutterstock

Državno odvjetništvo RH (DORH) objavilo je dva ažurirana izvješća zaključno do 27. listopada 2022., o postupanju nadležnih državnih odvjetništava protiv počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u Vukovaru i na širem vukovarskom području te u Škabrnji i Nadinu.

Na službenim internetskim stranicama DORH-a navodi se da su podatci o stanju, zaključno na dan 27. listopada ove godine, objavljeni "s ciljem potpunog informiranja javnosti o radu Državnog odvjetništva na procesuiranju kaznenih djela ratnih zločina, počinjenih na širem području grada Vukovara i prema stanovnicima s vukovarskog područja odvedenima u logore na području Republike Srbije, a nastavno na ranije objavljena izvješća DORH-a.

Izvješće je koncipirano po stadijima kaznenog postupka i sadrži podatke samo o onim postupcima u kojima je došlo do promjene od posljednjeg izvješća iz listopada 2021. godine. Stoga su u ažuriranom izvješću navedeni predmeti u kojima su istrage ili optuženja pokrenuti nakon 5. listopada 2021. te predmeti o kojima je već izviješteno u studenom 2018., u studenom 2020. i listopadu 2021., a u kojima je u međuvremenu došlo do promjena, dodaju iz DORH-a.

Objavljen je i popis kaznenih postupaka zbog ratnih zločina počinjenih na širem području Vukovara koji su vođeni ili se još uvijek vode pred Županijskim sudom u Osijeku, Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu te pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Ažurirani podatci o ratnim zločinima u Škabrnji i Nadinu

DORH je objavilo i ažurirane podatke o procesuiranju ratnih zločina počinjenih na području Škabrnje i Nadina u studenom 1991., kao dopunu priopćenja od 15. listopada 2021., a nastavno na ranije objavljena izvješća iz 2017., 2020. i 2021. godine.

Radi cjelovitog uvida u državnoodvjetnički rad na procesuiranju ovih zločina potrebno je izvršiti uvid i u ranija, već spomenuta izvješća, dok ovo izvješće sadrži samo podatke o postupcima u kojima je došlo do promjene od posljednje objavljenog izvješća u listopadu 2021., naveo je DORH.

Oba ažurirana izvješća o postupanju nadležnih Državnih odvjetništava, zainteresirana javnost može pročitati na službenim internetskim stranicama DORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!