DORH podržava nastojanja da se urede plaće i pravosudnih dužnosnika

05.05.2023.

17:11

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a

Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Državno odvjetništvo (DORH) objavilo je mišljenje u kojem navodi da podržava početak nastojanja Ministarstva pravosuđa i uprave da se pitanje plaća i drugih materijalnih prava pravosudnih dužnosnika napokon počne uređivati.

Pritom ukazuju da materijalna prava pravosudnih dužnosnika nisu bila korigirana još od 2009. Uzimajući u obzir inflaciju i porast troškova života u navedenom dugogodišnjem razdoblju te činjenicu da je od tog vremena osnovica za obračun plaća smanjena u dva navrata, ministarstvu predlažu da razmotri mogućnost iznalaženja većeg postotka povećanja u okviru mogućnosti proračunskih sredstava.

Državno odvjetništvo je mišljenja da materijalna prava hrvatskih pravosudnih dužnosnika trebaju slijediti standarde EU. Međutim, predloženo zakonodavno rješenje u pogledu elemenata od kojih se sastoji plaća kao i ostalih materijalnih prava koja proizlaze iz obnašanja pravosudne dužnosti ukazuje se tek prvim korakom i polazišnom točkom u pravcu postizanja naznačenog cilja.


Povećanje osnovice i koeficijenta


Navode da cijene predloženo povećanje osnovice za sve pravosudne dužnosnike te povećanje koeficijenta složenosti poslova za pravosudne dužnosnike u pravosudnim tijelima, kao pozitivni pomak u rješavanju materijalnog položaja pravosudnih dužnosnika.

No, skreću pozornost da će se predloženim izmjenama bitno narušiti razlika između pojedinih razina pravosudnih tijela (županijska razina) što može izazvati nova nezadovoljstva.

Stoga je u pravcu osiguranja jedinstvenog postupanja prema nositeljima pravosudnih dužnosti u prvom stupnju, potrebno razmotriti i odgovarajuće vrednovati koeficijente složenosti poslova za dužnosnike županijskih sudova i županijskih državnih odvjetništava, koji također obavljaju pravosudnu dužnost u prvom stupnju.

Razlike u primanjima primjerene razini obnašanja dužnosti


Polazeći od navedenog, ističu u mišljenju, cijenimo da bi u okviru proračunskih sredstava trebalo zadržati razumnu razliku između pojedinih razina pravosudnih tijela. Time će se postići i da razlike u primanjima između nositelja pravosudnih dužnosnika različitih razina budu primjerene razini obnašanja dužnosti.


Držimo i da pravosudnim dužnosnicima koji obnašaju pravosudnu dužnost u mjestu rada različitom od mjesta njihovog prebivališta treba priznati naknadu za troškove putovanja vikendom, u dane blagdana i praznika u mjesto prebivališta i u slučaju kada ne ostvaruju pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji.


Također, mišljenja su da u hitnom postupku treba pristupiti izmjenama koje se tiču jednakog povećanja osnovice svim pravosudnim dužnosnicima, povećanja koeficijenata prvenstveno dužnosnicima u općinskim državnim odvjetništvima i općinskim sudovima, ali i ostalim razinama pravosudnih tijela, da u hitnom postupku treba urediti materijalna prava koja se tiču naknade za prijevoz, božićnice, regresa.


Materijalni položaj pravosudnih dužnosnika


S obzirom na to da predloženo zakonsko rješenje predstavlja tek ishodište za daljnje unaprjeđenje materijalnog položaja pravosudnih dužnosnika i to prvenstveno dijela pravosudnih dužnosnika koji rade u općinskim državnim odvjetništvima i općinskim sudovima, smatramo da je potrebno odmah intenzivno nastaviti s radom u pravcu rješavanja svih ostalih materijalnih pitanja te pronalasku kvalitetnog, trajnog i pravednog rješenja svih pitanja materijalnog položaja pravosudnih dužnosnika, kojim će se rješenjem na odgovarajući način vrednovati složenost, zahtjevnost i značaj obnašanja pravosudne dužnosti, ističe DORH.


Zaključuju i da bi formirana radna skupina trebala odmah nastaviti s radom kako bi se naknadno u drugoj fazi sustavno uredile kako plaće tako i druga materijalna prava koja se tiču visine naknade za bolovanje, pitanja visine mirovine i prava na otpremnine pravosudnih dužnosnika, prava na naknade za znanstveni stupanj te kako bi se osiguralo da se pitanja visine plaća ubuduće usklađuju s troškovima života.


Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) odlučio je u srijedu da će od 8. do 19. svibnja suci raditi samo na hitnim predmetima što su "mjere upozorenja" zbog "izostanka dijaloga s izvršnom vlasti" o povećanju plaća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!