DORH provodi izvide zbog vrijeđanja osoba s invaliditetom u Puli

14:32 / 08.07.2021.

Autor: B.A./HRT

Sporna izjava izrečena je na okupljanju u Puli

Sporna izjava izrečena je na okupljanju u Puli

Foto: Screenshot Facebook / HRT

Općinsko državno odvjetništvo u Puli danas je za HRT-ov portal potvrdilo da je zaprimilo kaznenu prijavu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o nedavnom incidentu s vrijeđanjem osoba s invaliditetom u Puli te su rekli da su izvidi u tijeku.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak jučer je osudila izjavu neimenovane žene na skupu podrške Krešimiru Paveliću, bivšem dekanu Medicinskog fakulteta u Puli, izrečenu u kontekstu protivljenja cijepljenju protiv COVID-a.


- Oni koji kažu "od nečeg se mora umrijeti", pa bilo bi onda bolje da takvi umru odmah pa da ne naprave problem svojoj obitelji... Imam i nekakav osoban primjer gdje isto kaže netko iz obitelji "pa od nečega se mora umrijeti", pa rek'o - onda bolje umri, nemoj mi ostati invalid do kraja života pa napraviti problem cijeloj obitelji, rekla je između ostalog žena.


- Nitko ne želi ni da njegovo dijete ide u školu s kljakavom djecom, s kojekakvim invalidima, razumijete, dodala je.


Općinsko državno odvjetništvo u Puli odgovorilo nam je kako je danas zaprimilo kaznenu prijavu pravobraniteljice te da su u tijeku izvidi zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javno poticanje na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.


- Izvidi su, sukladno članku 206.f stavak 2. Zakona o kaznenom postupku, tajni, a po njihovu okončanju bit će donesena državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti pravodobno izviještena, stoji u odgovoru koji potpisuje općinska državna odvjetnica Slavica Đokić.


Iz PU istarske još su jučer najavili provođenje izvida i poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti.


Iz Inicijative Prava i slobode, koja je na Facebooku prenosila okupljanje, osudili su sporne izjave, ali su istaknuli da nisu organizirali okupljanje, kako je to u priopćenju navela pravobraniteljica. Video su u međuvremenu uklonili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!