DORH: Tužitelji dužni provesti dodatnu analizu u slučaju obiteljskog nasilja

13.09.2022.

21:33

Autor: T.V./HRT/Hina

Obiteljsko nasilje

Obiteljsko nasilje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Državno odvjetništvo (DORH) je na proširenom kolegiju nakon ubojstva u Novskoj i dvostrukog pokušaja ubojstva u Gospiću zaključilo da su županijski državni odvjetnici "dužni provesti dodatnu analizu rada državnih odvjetništava" u slučajevima nasilja u obitelji.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek je početkom rujna zatražila od svih 15 županijskih državnih odvjetništava, zbog zločina u Novskoj i Gospiću u kojima su žrtve bile žene, a napali su ih muškaraca s poviješću nasilja, prikupljanje i analizu podataka o postupanju u predmetima nasilja u obitelji i s njima povezanih kaznenih djela.

Tužiteljstvo je preciziralo da analiza rada u kaznenim predmetima obuhvaća kvalitetu provedenih izvida, pravilnost pravne ocjene djela, osnove za predlaganje istražnog zatvora i mjera opreza kao i adekvatnost predloženih sankcija.

DORH ističe da se analiza rada u prekršajnim predmetima odnosi na kvalitetnu podnesenih optužnih prijedloga i predlaganje zaštitnih mjera propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji.

Zaključeno je da su državni odvjetnici dužni osigurati prisutnost državnih odvjetnika/savjetnika županijske i općinske nadležnosti na radionicama Pravosudne akademije pod nazivom ''Pojedinačne procjene žrtve iskustva i problemi u praksi" koje će se održati tijekom sljedeća tri mjeseca u Splitu, Osijeku, Zagrebu, Varaždinu i Rijeci.

Izvješća o učinjenom do sredine listopada

Ujedno, županijski državni odvjetnici će zajedno s općinskim državnim odvjetnicima sa svog područja održati koordinativne sastanke s nadležnim policijskim upravama vezano za kvalitetu podnesenih kaznenih prijava, opravdanost privođenja osumnjičenika, kao i jesu li postupanja sukladna Protokolu o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim predmetima te provedbu mjera opreza, priopćio je DORH.

Tužiteljstvo naglašava da županijski državni odvjetnici najkasnije do 15. listopada moraju dostaviti DORH-u pisana izvješća o svemu poduzetom te objedinjene detaljne podatke za posljednje tri godine prema zadanim statističkim traženjima koja su im dana.

Muškarac (54) je krajem kolovoza u Novskoj ubio suprugu, a potom i sebe. Supružnici su imali razmirica, a prije 20-ak dana suprug je dobio i sudsku mjeru zabrane prilasku supruzi koja ga je prijavila za nametljivo ponašanje. Sud je izrekao zaštitnu mjeru koju je ubojica prekršio. Koncem kolovoza u Gospiću 36-godišnjak je pokušao ubiti suprugu i njenog prijatelja, nakon što je tjedan prije uhićen zbog nasilja nad suprugom, ali je pušten samo uz zabranu približavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!