20:12 / 08.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Dorić: Granične vrijednosti za LNG strože su od dopuštenih

-

-

Foto: - / -

Ne samo da taj projekt neće imati utjecaja na okoliš nego su za to propisane puno strože norme od onih koje su dozvoljene, kazala je Dorić u HRT-ovoj "Temi dana".
U Hrvatskom saboru odbijeni su svi oporbeni amandmani na predloženi zakon o terminalu na ukapljeni prirodni plin na Krku, tzv. lex LNG. Amandmane su tijekom izjašnjavanja SDP-ovci branili općenito, upozoravajući na štetu koju će, po njihovom mišljenju, uzrokovati donošenje tog zakona za Krk, turizam i okoliš. 

Direktorica LNG Hrvatska Barbara Dorić izjavila je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da ovaj projekt neće dovesti do zagađenja. Studija utjecaja na okoliš napravljena je lani, a rješenje je prije nekoliko mjeseci donijelo Ministarstvo zaštite okoliša. Sve je izanaliziralo stručno povjerenstvo. Štoviše, unutar same studije ne samo da su se ispoštovale granične vrijednosti kakve su dozvoljene sukladno direktivama EU-a, nego su se one još snizile. Ne samo da taj projekt neće imati utjecaja na okoliš nego su za to propisane puno strože norme od onih koje su dozvoljene, kazala je Dorić.

Na pitanje hoće li država ili građani plaćati naknadu ako terminal ne bude isplativ, Dorić je rekla da je naknada za sigurnost opskrbe, koja je predviđena zakonom o terminalu za ukapljeni prirodni plin, omogućena sukladno europskoj tzv. SOS (Security of supply) uredbi. Ona se može aktivirati u određenim trenucima, ali isključivo na način da čini sastavni dio tarife za transport. Dorić je u emisiji objasnila što to konkretno znači te odgovorila na mnoga pitanja među kojima i na ono hoće li terminal biti isplativ. Govorila je i o troškovima projekta, a i o dezinformacijama koje se uz njega vežu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!