Dosad najviše ispita sa svim točnim odgovorima na ovogodišnjoj državnoj maturi

18.07.2022.

20:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Čak 31 učeniku poništen je ispit

Čak 31 učeniku poništen je ispit

Foto: Dnevnik / HRT

Dosad najviše ispita sa svim točnim odgovorima na ovogodišnjoj državnoj maturi. Maturanti su u odnosu na prošlogodišnje sve obvezne predmete napisali bolje - osim matematike na osnovnoj razini. Manje je učenika palo - nešto više od dva posto gimnazijalaca te gotovo trećina učenika strukovnih škola.

Nakon objave konačnih rezultata na maturi Ana i Josip iz Srednje škole u Glini zadovoljni su, upisat će fakultet koji im je bio prvi izbor. Ana Kineziološki, a Josip strojarstvo.


- Bilo je dosta teško pripremati se za maturu uz školske obveze, ali uspjeli smo i to nekako riješiti i dobro je prošlo na kraju, kaže Josip.


Iako su maturanti općenito ispite napisali bolje nego lani, daleko je to od uspjeha koji bi se očekivao s obzirom na poplavu petica zaključenih na kraju godine. Tako je primjerice iz hrvatskog na osnovnoj razini prosjek 2,5, matematike 2,2, iz engleskog 3,4. Onih sa 100 posto riješenim ispitima je 332. No, niti jedan učenik nema sva tri obvezna predmeta 100 posto riješeno.


- Iz razloga što na hrvatskom nema 100 posto rješenja, kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Što se pak izbornih predmeta tiče najveće zanimanje bilo za fiziku, biologiju, politiku i gospodarstvo. Bilo je i prigovora - 2837, a prihvaćeno ih je 895.


- Imamo niz situacija gdje jedan učenik ima po više prigovora, pa smo tako imali i jednog učenika s 25 prigovora, kaže Filipović.


Čak 31 učeniku poništen je ispit.


- Od toga, 24 učenika su se potpisali imenom i prezimenom, što je otkrivanje identiteta suprotno pravilniku o polaganju ispita, jedan je imao mobitel, a ostalo se odnosilo na neprimjerene sadržaje, kaže Filipović.


Od ove godine, doznajemo, nagrada Marin Soljačić neće biti i jedina nagrada za maturante.


- Nagrada Soljačić za najboljeg učenika iz matematike nije jedina. Ove godine bit će dodijeljena nagrada od jedne informatičke tvrtke za najboljeg informatičara i po prvi put uvodi se nagrada za najboljeg učenika iz hrvatskog jezika koji je ujedno pisao povijest, nagrada Ante Žužul, kaže Filipović.


Inače, ove godine najveće zanimanje maturanata bilo je za Kineziološki fakultet, smjer izobrazba trenera, Psihologiju na Filozofskom u Zagrebu, te Logopediju također u Zagrebu na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!