19:45 / 08.06.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Kolarić: Preporučujemo djeci da ne koriste energetska pića, a zašto ih onda mogu kupovati?

Energetska pića i mladi

Energetska pića i mladi

Foto: Dnevnik / HRT

Tragična smrt 13-godišnjaka u Zagrebu nakon što je popio veću količinu energetskog pića, opet je potaknula rasprave o opasnostima te dostupnosti energetskih napitaka mladima. 


Branko Kolarić

Branko Kolarić

Foto: Dnevnik / HRT

Član Savjeta za zdravstvo SDP-a Branko Kolarić u Dnevniku HTV-a je rekao kako energetska pića zavaravaju da je to nešto dobro i da nam daje energiju, a radi se o zašećerenom kofeinu.

- Mi smo ovim dozvolili da djeca piju kavu. Kofein kao psiho aktivna tvar utječe na dječji organizam i nije dobro da eksperimentiramo što on može djeci učiniti, naglasio je.

Rekao je kako djeca često energetska pića miješaju s alkoholom i precjenjuju svoje mogućnosti.

Isto tako, naglasio je kako postoje preporuke da djeca ne koriste energetske napitke pa se postavlja pitanje zašto bi ih onda mogli slobodno kupovati.

Kolarić smatra kako bi roditelji trebali imati nadzor nad konzumacijom energetskih napitaka kod svoje djece.

- Ti energetski napitci u jednoj bočici sadrže od 6-18 kockica šećera i kada se popiju oni utječu na organizam.djeca se od toga mogu u prvi mah osjećati dobro, ali onda poslije mogu imati posljedice jer se organizam podigne i ima utjecaj na neurološki sustav, rekao je.

Dodaje kako je nužna edukacija i djece i roditelja glede ovih pića, ali se osvrnuo i na reklame koje su upravo namijenjene djeci te da je to još jedan od problema.

Što se tiče koronavirusa, Kolarić je rekao kako je 3. val završio te zbog mjera, toplijeg vremena te zbog sve većeg broja cijepljenih mi imamo povoljnu epidemiološku situaciju.

Apelirao je na građane da se cijepe, zato što je to jedini način da steknemo kolektivni imunitet i imamo povoljnu epidemiološku situaciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!