Dovranić Kardaš: Pukotine od potresa povećavaju se svaki dan

13.01.2021.

09:49

Autor: Studio 4/HRT

default error photo
U sljedećih 10-ak dana Hrvatske vode planiraju sanirati sve kritične lokacije, riječ je o 2700 m druge linije obrane od poplava.
Potres je oštetio i nasipe u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dio njih već se sanira u slučaju da vodostaji rijeka porastu. Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda, u Studiju 4 je govorila o stanju nasipa.

- Nakon najvećeg potresa 29. prosinca pojavila su se značajna oštećenja nasipa na sisačkom i petrinjskom području. Odmah je uočeno 7 kritičnih lokacija i počela je hitna sanacija najkritičnijih dijelova, rekla je.

Dovranić Kardaš je pojasnila kako su četiri lokacije na savskim nasipima u okolici Siska i tri lokacije na kupskim nasipima oko Petrinje.

- Sanacije su odmah počele, od sedam sanacija, tri su dovršene na najkritičnijim dijelovima, dodala je.

Dodala je kako je jedan od tih lokacija u Galdovu gdje su postavljene druge linije obrane jer su zaključili da su oštećenja takva da nasipi ne bi mogli izdržati buduće vodne valove. Privremene nasipe su napravili kako ne bi došlo do ugroze od poplava.

Što se tiče vodostaja Save i Kupe, oni su na razini srednjih vodostaja, u opadanju su. Dodala je da je Sava pala za 2 m, a Kupa za 4 m, a prognoze su da će vodostaji i dalje biti u opadanju sljedećih 7-10 dana. I prognoze im idu na ruku, smatra, jer se ne očekuju značajnije količine oborina, ali ni zatopljenja koja bi uzrokovala otapanje snijega.

U sljedećih 10-ak dana Hrvatske vode planiraju sanirati sve kritične lokacije, riječ je o 2700 m druge linije obrane od poplava.

Na pitanje koliko su sigurne box barijere koje postavljaju, Dovranić Kardaš je rekla da su privremeni nasipi dignuti na najviše moguće vodostaje, smatra da su sigurni i da će izdržati. Naglasila je i kako nema straha da bi visoki vodostaji na tom području mogli predstavljati opasnost, i na drugim lokacijama stavljaju privremene nasipe.

- Radi se paralelno na svim frontovima, dodala je.

Govorila je o velikim pukotinama, one su na svim onim područjima gdje je bilo izbacivanja pijeska iz podzemlja usred potresa. Pojasnila je kako se pukotine povećavaju svaki dan jer posljedica izbacivanja pijeska je i dodatno slijeganje. Kod povlačenja vodostaja pukotine se također povećavaju.

Nakon potresa, brzo su se organizirali, rekla je. Naglasila je da se i vojska uključila, ispitivali su tlo i pregledali više od 31 km nasipa oko Siska i Petrinji. To će se analizirati na Građevinskom fakultetu kako bi utvrdili postoji li disfunkcija i na drugim linijskim objektima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!