U Savi pronađeno tijelo i drugog muškarca, potraga bila vrlo zahtjevna

15.12.2022.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Hina/Iva Vukadin/Igor Ahmetović/Dnevnik HTV-a/HRT/V.G.

Potraga za nestalima

Potraga za nestalima

Foto: HGSS / HRT

U prevrtanju čamca u nabujaloj Savi kod Jasenovca u srijedu poginule su dvije osobe, a jedna je spašena. Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je da je zajedno s vatrogascima pronašla tijelo osobe za kojom su tragali.  

Oko 21.30 pripadnici HGSS-a pronašli su tijelo osobe za kojom se tragalo. Na intervenciji je bilo šest vatrogasaca DVD-a Jasenovac, tri vatrogasca iz JVP-a Novska i devet pripadnika HGSS-a, objavio je HGSS na Twitteru.


Pripadnici HGSS-a i vatrogasaca intervenirali su nakon nesreće koja se dogodila malo prije 16 sati, nedaleko od sela Mlaka na jasenovačkom području, izvijestila je prije PU sisačko-moslavačka. Tragali su za trećom osobom koja je sudjelovala u nesreći, nakon što su mještani uspjeli spasiti jednu osobu, dok je jedan muškarac pronađen mrtav.


Selo Mlaka, zbog visokog vodostaja, bilo je izolirano jer su lokalne ceste poplavljene pa su mještani primorani upotrebljavati čamce kao prijevozno sredstvo. 


Beživotno tijelo 51-godišnjaka, za kojim se tragalo, naknadno su pronašli pripadnici HGSS-a i vatrogasaca.


Na mjestu događaja obavljen je očevid te je zatražena mrtvozornička obdukcija, a policija će o ovom događaju dostaviti izvješće mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Troje ljudi u poslijepodnevnim satima krenulo je svojim čamcem prijeći na drugu stranu. Išli su obići svoje životinje, no to je završilo tragično. Dijelovi ceste odlomljeni su, veliki dijelovi ceste su po strani. Čamac je zapeo za taj odron i prevrnuo se. 


- Apeliram na ljude koji prometuju ovim ovdje dijelom, koji moraju ići u Mlaku, da idu sigurnim putovima, da koriste pomoć HGSS-a i Hrvatskih voda da bi ih prevezli preko, da ne riskiraju sami jer je prilično opasno, rekao je za HRT Jure Klišanin, načelnik Postaje granične policije Novska.

Ivica Jakovljević, zamjenik pročelnika HGSS-a stanice Novska, za HRT je detaljno opisao kako je izgledala jučerašnja potraga na Savi. Rekao je da je bila izuzetno zahtjevna jer je na tom dijelu voda brza i bila je noć.

- Pomagali su nam pripadnici JVP-a iz Novske koji su došli s kamionom i rasvjetnim stupom, rekao je Jakovljević.

- Nastradale osobe vraćale su se iz Mlake gdje imaju stoku. Bujica ih je uhvatila kad su prolazili dio šume koji prelijeva preko ceste. Bujica ih je prebacila na drugu stranu ceste gdje im je vir prevrnuo čamac i ispali su iz čamca, rekao je Jakovljević. 

Načelnica općine Jasenovac Marija Mačković izrazila je sućut obiteljima preminulih. Unatoč čestim visokim vodostajima, kaže kako je ovo prva takva tragedija. Stanovnicima Mlake nudi se organiziran prijevoz čamcima HGSS-a.


Završen angažman Hrvatske vojske u obrani od poplava

Zahvaljujem pripadnicima HV-a koji su uložili svoje snage u borbi protiv poplava i pomogli ugroženom stanovništvu, poručio je Banožić.

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u četvrtak 15. prosinca 2022. godine završile su angažman u obrani od poplava na području Sisačko-moslavačke županije.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske koji su sudjelovali u borbi protiv poplava kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

- Kao i mnogo puta ranije, pokazali ste da ste čvrsta karika, da ste uvijek tu kada je najpotrebnije. Nema izazova kojega vi, pripadnici Hrvatske vojske ne možete savladati, nema cilja kojega nećete dostići. Ponosan sam na vas, poručio je Banožić.

Ministar je uputio zahvalu svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti i svima koji su bili angažirani na terenu na nesebičnoj pomoći u obrani od poplava.

- Potvrdili ste još jednom važnost sinergije, solidarnosti i zajedništva civilnih i vojnih institucija, kao i lokalne zajednice, rekao je ministar.

Na poplavama ugroženom području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine u Sisačko-moslavačkoj županiji od nedjelje 11. prosinca do četvrtka 15. prosinca bilo je angažirano ukupno 557 pripadnika Hrvatske vojske. Na teren su izišli u iznimno kratkom vremenu pomažući tijekom dana i noći napunili su 19 000 vreća s pijeskom, za što je utrošeno 210 metara kubnih pijeska, izgrađeno je i rekonstruirano 400 metara nasipa i tri negativna zdenca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!