Dovršetak sanacije modernizirane ceste Svinjičko - Brezovica

16.08.2023.

14:07

Autor: Hina/HRT/V.G.

Dovršetak sanacije modernizirane ceste

Dovršetak sanacije modernizirane ceste

Foto: Ured župana / Sisačko-moslavačka županija

Polaganjem završnog sloja asfalta idući tjedan predat će se na korištenje modernizirana i sanirana oko 6 kilometara duga cesta (NC17) od Svinjičkog do državne ceste D-36 u šumi Brezovica na sisačkom području, izvijestio je u srijedu župan Ivan Celjak.

Ta će prometnica predstavljati najkraći put između sisačke Donje Posavine i Moslavine, odnosno pristup Parku prirode Lonjsko polje od Zagreba, odnosno čvora Popovača na autocesti A3 Zagreb - Lipovac.

Zbog velikih oštećenja dosadašnja makadamska cesta praktički se nije mogla koristiti.

Iako je prometnica u nadležnosti Grada Siska, suglasnost za njenu modernizaciju, vrijednu oko 1,1 milijun eura, zatražila je Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačka županija, a radove su izvele Ceste Sisak.

- Znajući da stanovnici Donje Posavine o ovoj cesti govore kao o 'cesti koja život znači', tražio sam rješenje na koji bi način Županija mogla urediti ovu cestu. Vidjevši koliko bi njeno uređenje pomoglo stanovnicima i ljudima koji na tome području imaju svoja poljoprivredna gospodarstva, zatražili smo od Grada Siska ovu cestu kako bi je posredstvom Županijske uprave za ceste napokon sanirali. Za taj smo projekt dobili suglasnost i potporu Ministarstva poljoprivrede i ministrice Marije Vučković, istaknuo je župan Celjak.

Veliki broj stanovnika Svinjičkog, Gušća, Čigoča, Kratečkog, Lonje i drugih posavskih mjesta sada će mnogo lakše i brže stići do svojih vinograda i tržišta u Moslavini, ali će zbog blizine autoceste, modernizirana prometnica značajno pridonijeti i većoj posjećenosti Lonjskom polju.

Upravo na tom pravcu, u prvom europskom selu roda, Čigoču, Županija obnavlja i kuriju Oberhofer-Hangi, koja će postati novi posjetiteljski centar Parka prirode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!