18:44 / 25.07.2020.

Autor: Šime Vičević/IMS/HRT

Doznajemo kako će izgledati proslava u Kninu

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dobit ćemo šest novih generala, odlikovat će se devet ratnih zapovjednika, a govor bi trebao održati Ante Gotovina.
Još je deset dana do 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je Hrvatska oslobodila najveći dio okupiranog teritorija. Velika obljetnica ostat će zapamćena i zbog posebnih epidemioloških mjera kojima će se morati prilagoditi organizatori.

- 77 novih slučajeva koronavirusa, pet osoba preminulo

Vlada i predsjednik Republike usuglasili su se vezano uz program obilježavanja 25. obljetnice Oluje, a detalji će se znati idući tjedan, javio je za Dnevnik HTV-a naš reporter Šime Vučević. Predsjednik Zoran Milanović će večer uoči obilježavanja Oluje održati svečano primanje za ratne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi.

Ondje će Milanović dodijeliti šest promaknuća u generalske činove dok će devetorica ratnih zpovjednika dobiti odlikovanja. To su Đuro Dečak, Miljenko Crnjac, Marijan Mareković, Luka Džanko, Noko Marinović, Vinko Vrbanac, Rahim Ademi, Damir Krstičević i Ante Kotromanović. Što se tiče same svečanosti obilježavanja državni vrh neće biti na tvrđavi nego na glavnom kninskom trgu uz Spomenik pobjedi. Ondje će na velikom video zidu pratiti podizanje zastave na tvrđavi i čitanje imena poginulih.

Na Trgu će govore održati predsjednik, premijer i predsjednik Sabora, a očekuje se da će četvrti govornik biti umirovljeni general Ante Gotovina. Toga dana u Kninu neće izostati budnica, polaganje vijenaca, prelet aviona i misa, a navečer će biti održan koncert na Kninskoj državi, ali bez prisustva publike.- Na svim onim mjestima, kao što je to dosad bilo, recimo, na tvrđavi, da se ispituju epidemiološki, već je sve ustvari evaluirano, uvjeti koji omogućavaju boravak određenog broja ljudi. Zna se i za najviši nivo i za srednji nivo i za donji nivo je upravo u tijeku, da sad ne prejudiciram jer nije na meni da govorim o tom velikom događaju, već su planovi za smještaj tog velikog broja ljudi napravljeni, tako da će to biti jedan potpuno adekvatan epidemiološki okvir, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!