DP podnio interpelaciju o radu Vlade vezano za vjetrolektrane Krš-Pađene

08.10.2020.

13:47

Autor: V.K./Hina

default error photo
Saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta (DP) uputio je u proceduru interpelaciju o radu Vlade u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene.
Saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta (DP) uputio je u proceduru interpelaciju o radu Vlade u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, uz potporu 20 oporbenih saborskih zastupnika, izvijestila je zastupnica DP-a Karolina Vidović Krišto.

Prema izračunu stručnjaka koje smo angažirali, hrvatski će potrošači u 14 godina isplatiti dvije milijarde i 200 milijuna kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti, izjavila je Karolina Vidović Krišto o razlogu podnošenja interpelacije.

- Visina iznosa koji će hrvatski porezni obveznici izgubiti je nepodnošljiva, ocijenila je zastupnica DP-a koja je kao razlog tolike cijene navela besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a, rekla je.

Vidović Krišto pritom je napomenula kako interpelacija nema veze s onim što nazivamo "aferom Josipe Rimac".

- Ta je afera kikiriki u odnosu na ovu aferu zbog koje tražimo interpelaciju, naglasila je Vidović Krišto uvjerena da je riječ o nizu protuzakonitih radnji - od prvotnog sklapanja ugovora s HROTE-om do dobivanja povlaštenog kredita HBOR-a., naglasila je Vidović Krišto.

Dodala je kako Sabor uvijek ima pravo interpelacijom raspravljati o bilo kojem segmentu rada Vlade i podsjetila da je u nedavnom intervjuu strateg prošle kampanje HDZ-a ustvrdio da su brzo zatvorili aferu vjetroelektrane.

- Svi znamo da se u civiliziranim i funkcionirajućim državama afere ne zatvaraju medijskim spinovima, već utvrđivanjem činjenica. Zbog toga pokrećemo ovu interpelaciju, jer Hrvatsku moramo spašavati iz korupcijske močvare. Zbog brutalne korupcije, od koje korist ima uska skupina ljudi, nama nedostaju novci za medicinske sestre, liječnike, policajce, profesore u školama, s time se mora prestati, poručila je zastupnica DP-a.

Interpelacijom DP traži od Vlade dostavu Hrvatskom saboru svih ugovora i odluka vezanih uz vjetropark Krš-Pađene, te svih odluka Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezenih uz taj projekt. 

Putem interpelacije zastupnici u Saboru mogu od Vlade zatražiti odgovore na određena pitanja, razjašnjenje pojedinih stavova i postupaka. Podnosi ju najmanje desetina zastupnika, a Vlada se o njoj mora očitovati najkasnije 15  dana nakon što ju je primila.

Bauk: Vjerojatna podška SDP-a za interpelaciju o Krš-Pađene i smjenu Ćorića

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je poručio da će interpelacija o radu Vlade u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene i zahtjev za opoziv ministra Tomislava Ćorića će u nekom obliku dobiti potporu i njegove stranke.

- I interpelacija Domovinskog pokreta u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene i zahtjev Fokusa za opoziv ministra Tomislava Ćorića su legitimne i u konačnici će, u ovom ili onom obliku dobiti našu podršku, ali više ću moći reći kada ih vidimo, izjavio je Bauk novinarima u Saboru.

Rekao je da se interpelacija predaje s 15 potpisa tako da im SDP-ova potpora formalno nije potrebna.

- Vlada se o njoj mora očitovati u roku od 15 dana, ali da bi došla na plenarnu sjednicu treba 30 potpisa i tu bi onda trebalo napraviti selekciju jer interpelacije možemo podnositi jednom mjesečno, rekao je.

- Zato se, dodao je, trebamo dogovoriti koje ćemo i čije inicijative kao oporbeni klubovi upućivati na plenarnu sjednicu, pojasnio je. Dodao je da Klub SDP-a to može napraviti samostalno, a drugi klubovi bi se trebali oko toga dogovarati.
Možda je bolje da imamo koordinaciju pa da definiramo koje ćemo točke upućivati na plenarnu sjednicu. Bez ostatka opozicije oni to mogli poslati u proceduru, ali bez volje HDZ-a ili bez ostatka opozicije o tome se neće raspravljati u Saboru, smatra Bauk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!