DP Zagreb protiv spalionice infektivnog otpada na Rebru

14.02.2023.

15:17

Autor: I.B./Hina

STOP spalionici Rebro

STOP spalionici Rebro

Foto: HTV / HRT

Zagrebački Domovinski pokret protivi se spalionicama infektivnog otpada na KBC-u Rebro, te drži da cijelu proceduru treba zaustaviti i vratiti na početak, objavila je ta stranka.

Predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba Igor Peternel i potpredsjednik Slaven Dobrović su na konferenciji za medije usprotivili su se pojektu izgradnje spalionice medicinskog otpada KBC-a Rebro u Zagrebu.

Dobrović smatra da je sterilizacijski postupak, koji je uobičajen, jeftiniji i bliži onom što danas traži kružno gospodarenje otpadom, daleko jeftinija investicija.

- Potrebna je procjena investicija jedne i druge opcije, procjena operativnih troškova i stvarnog utjecaja na okoliš. Što se tiče materijala, razmislimo što znači dovesti godišnje oko 120 tona praškastog reagensa na lokaciju Rebro u uvjetima gužve koju ovdje vidimo, istaknuo je Dobrović.

Peternel je poručio da mu nije jasno kako nekome padne na pamet da u samom centru grada, po ovakvoj proceduri, osmisli projekt i inzistira na tome.

- Nije čudo da su se građani samoorganizirali i da su protiv toga zbog zaštite svog zdravlja, zdravlja svoje djece i zbog toga što ne vjeruju takvim projektima. Mi ćemo ih svakako podržati. Podržat ćemo ih i ovaj tjedan na prosvjedu koji organiziraju, zaključio je Peternel.

Dobrović upozorava kako je ovdje riječ o neozbiljnom postupku i da ga treba vratiti na početak.

- To je, u stvari, spaljivanje opasnog otpada. S druge strane, ne znamo ništa o materijalu koji se spaljuje, o čemu se radi, koliko je plastike, koliko je metala, zavojnog materijala, vlage, koji je kemijski sastav, istaknuo je Dobrović.

Uvjeren je da bi valjana, nepristrana opcijska analiza pokazala razloge zbog čega su mnoge bolnice na sjeveru Hrvatske izabrale upravo sterilizacijski postupak.

- Tamo nema emisija, dakle opasnih tvari, i ne nastaju zagađivala. Infektivni otpad se u kratkom postupku, bez skladištenja, konvertira u neopasni otpad, koji kasnije nadogradnjom, mehaničkom obradom, može ići u nekoliko kategorija plastike, a zavojni materijal završava u obliku benigne pamučne mase koja se čak može razmatrati za neko recikliranje, objasnio je Dobrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!