Dr. Andrija Štampar uvodi novi model uzimanja brisova

19:28 / 23.10.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Foro: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foro: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Dr. Andrija Štampar" najavio je da će od ponedjeljka uvesti novi model uzimanja brisova na koronavirus za građane, dok će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu putem online platforme.
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" najavio je da će od ponedjeljka uvesti novi model uzimanja brisova na koronavirus za građane, dok će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu putem online platforme.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ U Hrvatskoj 1867 novih slučajeva, preminulo sedmero ljudi
➡️ Capak: Sutra očekujemo još veći broj zaraženih
➡️ "Ratno stanje" na COVID odjelu u Dubravi  - Kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus, koje svakim danom postaju sve veće, te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike, NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" od ponedjeljka, 26. listopada, uvodi novi model uzimanja brisova na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja, navodi se u petak u priopćenju.

Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo putem online platforme, kojoj se može pristupiti na mrežnoj stranici Zavoda ili izravno na https://prijavnicentar.hr/testiranje/stampar.

Građani će putem tih stranica moći odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se odvijati u vremenu od 8 do 10 sati.

Zavod će svakodnevno dodjeljivati 500 termina testiranja (u jednoj je minuti moguće testirati dvije osobe), a građane mole da koriste online model plaćanja i da unaprijed ispune obrazac s podacima kako bi ih mogli povratno izvijestiti o rezultatima testiranja.

Ako su popunjeni termini za određeni dan, testiranje će se i dalje moći obaviti u COVID ambulantama u domovima zdravlja.

Također, iz Zavoda mole poslovne korisnike da termine testiranja i nadalje zatraže putem adrese elektroničke pošte covidtest@stampar.hr.

Od sutra testiranje na COVID-19 i na Zagrebačkom velesajmu

U Zagrebu se otvara još jedno mjesto za testiranja na COVID-19, i to na Zagrebačkom velesajmu. HRT-ova reporterka Ruža Ištuk rekla je u Dnevniku da su kontejneri već postavljeni te će se sutra od 8 sati početi uzimati prvi brisovi građana kod kojih postoji sumnja na COVID-19.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin izjavila je da je lokacija za testiranje na Zagrebačkom velesajmu uvedena da se rastereti "zeleni brijeg".

- Za sutra smo pripremili 200 brisova za početak, a dalje ćemo se prilagođavati situaciji, kazala je Pavić Šimetin.

Dodala je da za sutra nije potrebna predbilježba za testiranje na koronavirus.

- Osobe koje imaju uputnicu ili koje imaju potrebu za testiranjem zbog putovanja ili slično, mogu doći na testiranje, poručila je.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a izjavila je da mikrobiolozi mnogo rade te da su opterećeni u ovoj situaciji pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!