Dr. Balenović o punktovima za pregled osoba pod sumnjom na koronavirus

17.03.2020.

09:51

Autor: I.D./IMS/HRT

default error photo
Punktovi su napravljeni radi sprečavanja širenja zaraze građana i zdravstvenih djelatnika.
Grad Zagreb otvara punktove za pregled osoba pod sumnjom na koronavirus. Ordinacije na šest lokacija dežurat će 24 sata dnevno.

U Studiju 4 o toj temi je govorila dr. med. Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Centar.

Na pitanje koji su to Domovi zdravlja koji su pretvoreni u punktove za testiranje na koronavirus, doktorica je odgovorila:

- U Zagrebu postoje tri Doma zdravlja i sva tri su pretvorena u takve punktove. Svaki Dom zdravlja je osigurao dvije jedinice, dvije zdravstvene lokacije na različitim dijelovima grada - na području Doma zdravlja Istok, Zapad i Centar. Naš Dom zdravlja Centar se proteže od podsljemenske zone i obuhvaća cijelu zonu Novog Zagreba, tako da smo mi otvorili u području naše zdravstvene stanice na lokaciji Martićeva-Laginjina na lokaciji Laginjina i u području zdravstvene stanice Siget.

Punktovi su napravljeni radi sprečavanja širenja zaraze građana i zdravstvenih djelatnika.

- Cijeli sustav je zahtijevao određene preinake, to je sve bilo jasno iskomunicirano, dobivali smo sve upute od našeg nacionalnog Stožera i našeg ministarstva, tako da smo ipak mogli biti na vrijeme upozoravani i tako da su te mjere su bile odrađene pravovremeno s obzirom na opseg događanja koji je bio za našu zemlju. I naravno da su ordinacije primarne zdravstvene zaštite, prvenstveno obiteljske medicine preuzele također velik dio toga posla i ono što je točno je da je uobičajeno da se u takvim čekaonicama naših Domova zdravlja, u svim ordinacijama događaju te situacije: simptomatske kašlja, prehlade, određenih smetnji. Zato te ordinacije i postoje, kao jedna prva, primarna vrata ulaza u zdravstveni sustav. Upravo se u tim ordinacijama najčešće identificiralo, uzimala se anamneza, podaci da li su pacijenti boravili u zaraženim područjima.

Što se tiče testiranja i općenito funkcioniranja na novim punktovima, je li sve u domeni davanja anamneze na temelju telefonskog razgovora s dežurnim liječnikom, doktorica Balenović je rekla:

- Nije sve, ali je to veliki i glavni početak. I upravo je jako važno da se izbjegne taj dolazak, ulazak u sustav, a bez uzimanja anamneze koja se može u tom času za ove konkretne potrebe uzeti telefonskim putem. Znači nije dobro da se dešava situacija kao kada su pacijenti dolazili na hitne bolničke prijeme i da tamo kažu tu anamnezu zato što imaju određene zdravstvene tegobe.

Taj početak, dodala je doktorica Balenović, jako je važan.

- Znamo što je epidemiološka anamneza. Zapravo se i cijela ova slika zasniva na epidemiološkoj anamnezi, znači bez pregleda i to se moralo osigurati u području Domova zdravlja tako da su pacijenti upućeni da ipak više telefonski kontaktiraju svoje liječnike. Jer u tim čekaonicama sjede i čekaju drugi kronični bolesnici koji su došli radi svojih tegoba, djeca, znači pedijatrijska populacija i zato je jako bilo važno uputiti sve da prije toga telefonom nazovu svog odabranog obiteljskog liječnika. A sada u ovoj prigodi kada se to ne može osigurati 24 sata bilo je nužno da se osigura jedna takva noćna, odnosno cjelodnevna potpora u sustavu primarne zdravstvene zaštite, kazala je doktorica Balenović.

Ovo je samo dio razgovora, a što je doktorica još kazala na ovu temu - poslušajte u videu.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!