11:45 / 26.03.2022.

Autor: HRT/IMS/V.G.

Dr. Barušić: Pandemija tinja, pitanje je u kojem će smjeru krenuti

Zoran Barušić

Zoran Barušić

Foto: HTV / HRT

Slijedi li novi val koronavirusa, kakve su osobitosti novog omikron soja BA2, hoće li izbjeglički val utjecati na širenje zaraze, neka su od pitanja na koje je za HTV odgovorio Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Što se tiče COVID bolesnika, situacija je značajno bolja nego prijašnjih tjedana. Trenutno je u Klinici "Fran Mihaljević" 20-ak bolesnika.

- Radi se o bolesnicima koji nisu teško bolesni, nalaze se na neintenzivnim odjelima, samo mali broj zahtjeva mjere intenzivnog liječenja tako da je trenutno situacija povoljna. To nam je stvorilo mogućnosti da odjele koji su prethodno bili prenamijenjeni za zbrinjavanje COVID bolesnika možemo ponovno osposobiti za primanje bolesnika od tzv. starih zaraznih bolesti koje nisu nestale. Možemo se posvetiti bolesnicima kao i prije pandemije, rekao je Barušić dodajući da su se djelomično vratili na staro.

Kako će biti u tjednima pred nama, rekao je, ovisi o tome kako će se pandemija razvijati.

- U ovom dobu godine, imamo pacijenata od brojnih respiratornih infekcija, poput gripe. Na bolničkom liječenju imamo nekoliko pacijenata oboljelih od gripe, svi su blaže kliničke slike. Najveći broj se liječi kod kuće, samo što to opterećuje naše ambulante za hitni prijem. Ako gledamo najmlađe dobne skupine, onda su to i brojni drugi virusi, a ne samo gripa. Možemo reći da ovo doba godine sve više podsjeća onome što je prethodilo samoj pandemiji, ono što smo inače susretali, rekao je Barušić.

Većina hospitaliziranih necijepljena

Najveći broj hospitaliziranih COVID bolesnika i dalje čine necijepljeni. 

- Ima i onih koji su cijepljeni, prvenstveno s jednom ili dvije doze. Obično su to starije osobe s nekim komorbiditetima, rekao je Barušić. Podsjetio je da su moguće i reinfekcije.

U ovom trenutku pacijenti u Klinici "Fran Mihaljević" su blaže ili srednje kliničke slike, s iznimkom malog broja onih koji su na intenzivnom liječenju.

Barušić je rekao kako se radi o omikron varijanti, koja je još u siječnju zabilježena u Hrvatskoj.

- Koja je podvarijanta, to je pitanje koje se dodatno nameće i tu su potrebna dodatna istraživanja. Naravno da su nove varijante poput BA2 koja se spominje u zadnje vrijeme već tada dokazane u nekih naših pacijenata, ali je to bilo u daleko manjem broju nego što je uobičajeno. Je li nešto što se sada događa u zemljama zapadne i sjeverne Europe, dakle porast broja novooboljelih, povezan s novim podvarijantama bilo BA2 ili neke druge, to tek treba vidjeti, ali bi se barem dijelom moglo povezati s tim, rekao je.

Pandemija tinja

Barušić je rekao da je visoka procijepljenost preduvjet za izlaz iz pandemije. Nažalost, u Hrvatskoj je stopa cijepljenja jako slaba što otvara puteve za stvaranje novih sojeva.

- Ako gledamo našu zemlju, broj svakodnevno registriranih novooboljelih je manji nego prethodnih tjedana, ali je i dalje značajan. Možemo reći da pandemija tinja, samo je pitanje u kojem će smjeru krenuti. COVID je nepredvidiva bolest i daleko smo od toga da možemo definitivno reći jesmo li ga se riješili, rekao je Barušić.

Zemlje zapadne i sjeverne Europe bilježe porast novooboljelih. To je jednim dijelom, rekao je Barušić, povezano s relaksacijom mjera, ali i aktivacijom novih podvarijanti. Uz to, imunost stečena preboljenjem ili cijepljenjem ili pak kombinacijom  jednoga ili drugoga s vremenom pada.

- Više faktora je uključeno u porast broja novooboljelih na razini EU-a. Pitanje je kako će se to dalje razvijati, poručio je.

Tko je imuniji - oni koji su se cijepili ili koji su preboljeli COVID?

Puno se spekuliralo tko je imuniji, oni koji su preboljeli ili oni koji su cijepljeni.

- S jedne strane imate značajan broj onih koji su preboljeli, ali su bili asimptomatski. S druge strane, imate cijepljene, a opet su razvili određeni oblik bolesti. Sasvim sigurno je da kombinacija cijepljenja i preboljenja daje najbolju zaštitu, tim više ako je provedeno primarno cijepljenje i boosteriranje, rekao je Barušić.

Ništa nije sto posto pa ni cijepljenje. Sigurno je, rekao je Barušić, da cijepljeni ipak u značajno manjoj mjeri prenose virus.

- Nije samo cijepljenje dovoljno, nego cijepljenje i kombinacija poštivanja epidemioloških mjera, rekao je.

Upitan može li se očekivati smirivanje zaraze u sljedećim tjednima, Barušić poručuje da je vrlo oprezan u procjenama.

- Tim više što vidimo da kod nas ima značajan broj novooboljelih na dnevnoj bazi. Ne znamo kakva će situacija biti u svijetu. Kod nas se određene situacije događaju s vremenskim odmakom u odnosu na ostatak svijeta i Europe. Ne možemo govoriti o kraju pandemije niti o kraju petog vala, sigurno će uslijediti pojava novih varijanti virusa, samo je pitanje u kojoj mjeri će se reflektirati na zdravlje populacije te koliko će kliničke slike biti teške i eventualno opterećenje zdravstvenog sustava.

Pandemija i izbjeglički val

WHO upozorava da zbog izbjegličkog vala iz Ukrajine može doći do veće zaraze koronavirusom te da treba biti oprezan.

- Činjenica je da veliki broj necijepljenih u Ukrajini, samim time veliki broj izbjeglica u EU, predstavlja potencijalnu opasnost za razbuktavanje epidemije. Naravno da tim ljudima treba pomoći. To je veliki izazov za zdravstveni sustav. Treba težiti tome da se to stanovništvo procijepi u najvećoj mogućoj mjeri.

Cijepljenje četvrtom dozom

Najavljena cijepljenja četvrtom dozom u Francuskoj i Britaniji potaknuta su razgovorima i razmišljanjima o novim podvarijantama omikrona, prvenstveno BA2 koja je po nekim podacima čak 30 posto zaraznija od izvorne varijante te se teže dokazuje.

- Treba biti oprezan kome primijeniti četvrtu dozu ako se krene s njom. Mislim da je racionalno da primarno bude obuhvaćeno starije stanovništvo, svi koji imaju kronične bolesti. Vidjet ćemo kakva će situacija biti u Hrvatskoj. Bilo bi idealno kada bi imali cjepivo za aktualno cirkulirajući soj. Što se tiče trenutno dostupnih cjepiva, mi od nedavno imamo i cjepivo tvrtke Novavax, ali nije dobro da se trend cijepljenja zaustavio i značajno usporio. Bojim se da nismo u dobroj situaciji i da nam to ne daje jamstvo da ćemo brzo izaći iz pandemije, poručio je Barušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!