Dr. Bura: Ne pokušavamo riješiti probleme u zdravstvu, onako istinski

11.04.2022.

11:00

Autor: "Rat u Ukrajini"/IMS/I.Z. /HRT

Dr. sc. Miljenko Bura

Dr. sc. Miljenko Bura

Foto: "Rat u Ukrajini" / HRT

Nakon dvije godine - od vikenda iza nas - ukinute su gotovo sve mjere. Nema ograničenja okupljanja, više nije obvezno ni nošenje maske, osim u ljekarnama te zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Jesmo li se tzv. "starom normalnom" vratili prerano ili prekasno? Korona unatoč svemu nije nestala. Liječnik, osnivač i voditelj Adriatic Investicijskog foruma dr. sc. Miljenko Bura kazao je za HRT kako ga nije iznenadila odluka o ukidanju maski, jer situacija u posljednja dva mjeseca vodila je k toj odluci. Komentirao je i situaciju u zdravstvu i najavljenu zdravstvenu reformu.

Samo je bilo pitanje vremena kada će se za tu odluku odlučiti.

- Mislim da nemamo što reći na ovu odluku, mislim da je došlo vrijeme da možemo izgovoriti da smo se vratili u "staro normalno", poručio je Bura.

"Zdravstveni sustav je trebalo ljudski ojačati"

U našoj svakodnevici u protekle dvije godini suzili smo štošta, te smo zaboravili što znači živjeti kao nekada. Koronavirus nije nestao i opreza mora biti.

Veliki dio tereta pandemije uzrokovane COVID-om podnijeli su liječnici, odnosno radnici u zdravstvenom sustavu. Bura se osvrnuo na stanje u zdravstvenom sustavu.

- Prije dvije godine ja sam još radio u zdravstvenom sustavu. Radio sam na Rebru, u mirovinu sam formalno otišao krajem srpnja. U jednoj situaciji smatrao sam da imaju, ali i drugi zdravstveni djelatnici koji moraju ići u mirovinu te godine, da trebaju ostati raditi do kraja godine, zbog borbe s COVID-om, no, administracija to nije dopuštala. Ja mislim da bi tako puno toga bolje napravili, prije svega poštedjeli i omogućili normalan rad zaposlenicima u zdravstvenom sustavu. Svi mi smo mogli ostati na jednoj rezervnoj poziciji i odrađivati štošta toga, a da ne kažem, prošle godine i ove godine, kompletno cijepljenje, poručio je liječnik Bura.

Naglasio je kako su pred ministrom takvi prijedlozi bili, ali mi nije jasno zašto ih on nije usvojio.

- Zdravstveni sustav je trebalo ljudski ojačati, a ne sve svaliti na one koji su u sustavu, a njih je malo. Ljudi nedostaje i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i u bolnicama. Nedostaje liječnika, medicinskih sestra i imamo jednu izvanrednu situaciju, definitivno. Očito je da je puno novih proslava i pravilnim pristupom organizacije u sustavu, trebalo je ostaviti te umirovljenike da rade, ali nitko nije pokazao interes i to je po meni, veliki problem, dodao je.

"Kriva je politika"

Dugo se govori o zdravstvenoj reformi, što je biti s njom, kada će zaživjeti? Dr. sc. Bura istaknuo je kako se promjene događaju.

- No, što je reforma? Reforma je sustavno dogovoreno, strateški opredijeljeno što želimo postići. To je ono generalno što ja mislim da nedostaje Hrvatskoj. Ne samo u zdravstvenom sustavu, već i u brojnim drugim sektorima i službama. Svi oni nemaju reforme, zašto? Jer nemaju sustavnost. Taj naš forum govori o tome, on se veže na to, naglasio je voditelj Adriatic Investicijskog foruma.

- Na Hrvatsku kakvu želimo 2030. Mi imamo negdje sve te reforme, strategije, sva te akcijske planove, no to je mrtvo slovo na papiru. Pitanje je li se netko pitao što smo ostvarili u razdoblju od 2010. do 2019. Imali smo Strategiju za 2020. Nisam vidio da je itko pobrojao što smo napravili. Za to je kriva politika. Adriatic Investicijski forum je protest toj politici. Zdravstvo je poseban sektor služba, a svjedoci smo mnogih problema. Ono jednostavno nije dobro organizirano, a ne pokušavamo ih riješiti, onako istinski, poručio je.

Bura je bio pomoćnik ministra Varge, te je kazao kako ne bježi od odgovornosti. Smatra da liječnici koji se bave politikom, moraju u tom vremenu, kada im politika postane prvi poziv - ostaviti liječnički posao

- Ne ne može jedan predsjednik Hrvatskog sabora, malo raditi kao predsjednik Hrvatskog sabora, a onda otići u bolnicu malo raditi svoj posao. Ista situacija je i sa saborskim zastupnicima. Jednostavno trebaju se odlučiti što će raditi, a ne mogu sjediti na dvije stolice, istaknuo je Bura.

"Ne vjerujem u Beroševu zdravstvenu reformu"

Jedan od zadataka na kojemu je radio bio je i uspostava Hitne helikopterske medicinske službe. No, hrvatsko zdravstvo nema vremena za uspostavu te službe, premda je to velika potreba. Ta služba je važna i za zdravstveni turizam. 

- U moje vrijeme je napravljen pilot projekt, ali nisu se uopće analizirali rezultati tog pilot projekta. (...) Glavni limitirajući faktor našeg daljnjeg razvoja turizma je zdravstvena infrastruktura, toga nemamo. I zbog toga neće doći do masovnijeg dolazaka gostiju u travnju i svibnju, novac nije u pitanju. Nije imao hrabrosti da to napravi. Tako da ja ne vjerujem u njegovu zdravstvenu reformu, istaknuo je.

Adriatic Investicijski forum održat će se u mjesecu svibnju. Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!