20:31 / 17.12.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dr. Domac: Hrvatska mora biti ambiciozna

-

-

Foto: - / -

Domac je dodao kako je prvi zadatak Hrvatske klimatske politike razdvojiti gospodarski rast od emisije stakleničkih plinova.
Veleposlanik Europskog klimatskog pakta, ujedno savjetnik predsjednika Milanovića za energiju i klimu dr. Julije Domac, kazao je u Dnevniku HTV-a kako je počašćen što ga je Europska komisija jučer imenovala za veleposlanika Europskog klimatskog pakta. Dodao je da i samo imenovanje pokazuje kako je situacije glede klimatske krize ozbiljna, jer se stvari ne razvijaju dobro ni brzo kao što bi trebale.

- Hrvatska je  kao zemlja vrlo izložena i ugrožena, mi smo među tri najizloženije zemlje Europske unije s obzirom na to da smo u Sredozemnom bazenu. S druge strane to je dokaz da Europska komisija stvari shvaća ozbiljno, rekao je.

Naglasio je kako je zadatak veleposlanika pomagati u provođenju Zelenog plana, koji nije samo program, već je radikalna promjena cijelog gospodarstva. Domac je istaknuo kako veleposlanik među ostalim i informira javnost te koordinira, potiče politiku, financijske institucije i slično da se transformacija prema klimatski neutralnom i dogodi.

"Hrvatska je relativno drugačija"

Savjetnik predsjednika Milanovića za energiju i klimu rekao je da trebamo biti svjesni da je Hrvatska relativno drugačija u odnosu na druge Europske zemlje.

- Po emisijama koje imamo, mi zapravo ne emitiramo puno stakleničkih plinova. Mi smo malo više od polovice prosjeka Europske unije, dodao je.

Naglasio je kako je Hrvatska mala ekonomija i turistička orijentirana zemlja te je izložena klimatskim promjenama. Poručio je da Hrvatska mora brižljivo promišljati što želi napraviti, ali mora biti ambiciozna jer je to odgovornost i dio solidarnosti koju Hrvatska želi pokazati s obzirom na izloženost.

Domac: Hrvatska treba biti primjer

Dodao je da Hrvatska treba biti i primjer malim državama kako u jugoistočnoj Europi tako i u susjednim zemljama.

- To znači da će primjerice elektrane na ugljen vrlo brzo postati financijski neisplative, što u Hrvatskoj nije neki veliki potres s obzirom na to da imamo samo jednu. Međutim znači da će industrijske kotlovnice biti vrlo opterećene. To znači da naša industrija vrlo lako može postati nekonkurentna, kazao je savjetnik predsjednika Milanovića za energiju i klimu

"Krizu pretočiti u priliku"

Dodao je kako je prvi zadatak Hrvatske klimatske politike razdvojiti gospodarski rast od emisije stakleničkih plinova. Naglasio je kako Hrvatska s vremenom treba odustajati od korištenja plina za grijanje i hlađenje.

Dr. Julije Domac kazao je kako Hrvatska ima stručnjake i krizu treba pretočiti u priliku.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!