Dr. Draženović: Nije dramatično, ali se zaštitite od komaraca

10.09.2018.

20:08

Autor: HRT

default error photo
"Simptomi su slični gripi, opće loše osjećanje, povišena temperatura. Zabrinuti se trebamo ako osjetimo simptome centralnog nervnog sustava", rekao je za Dnevnik.
Raste broj oboljelih od groznice zapadnog Nila. Četiri su osobe kritično i nalaze se na odjelu intenzivne njege u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Virus zapadnog Nila - pacijenti u teškom stanju

Dr. Vladimir Draženović virolog iz HZJZ-a za Dnevnik HTV-a potvrdio je da se u Klinici za infektivne bolesti liječe četiri osobe s najtežom komplikacijom od virusa Zapadnog Nila - meningoencefalitisom. 

"Nije to ništa dramatično, ali uvijek kad je akumulacija više slučajeva od neke zarazne bolesti u kraćem vremenu radi se o epidemiji, ali nije to ništa dramatično".

"Simptomi su slični gripi, opće loše osjećanje, povišena temperatura. Zabrinuti se trebamo ako osjetimo simptome centralnog nervnog sustava. Izrazitu pospanost kod male djece, simptome glavobolje jake, povraćanje, onda se obavezno treba javiti liječniku".

"Kao i za većinu virusnih bolesti nema lijeka, nema niti cijepiva. Liječenje je simptomatsko. Kao i kod drugih virusnih bolesti, snižava se temperatura. Jako je bitno mirovanje, rehidracija - da nadoknadimo tekućinu, da se tijelo na neki način mora izboriti. Svaki pacijent se sam izliječi, a u jedan posto slučajeva dolazi do komplikacije upale mozga ili moždanih ovojnica. To se onda liječi metodom intenzivne medicine".

"Kako bi se zaštitili od komaraca bitno je nositi odjeću svjetlih boja koja ima duge nogavice i rukave. Repelenti se mogu nanositi i na odjeću. Važno je napomenuti da komarcima ne odgovara vjetar pa je dobro upaliti po noći ventilator da cirkulira i na neki način spriječava komarcima da dođu do nas", istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!