Dr. Duvančić: Izobrazba pilota supersoničnih zrakoplova je izuzetno skupa, dugačka i teška

30.03.2018.

13:07

Autor: I.B./HRT

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 gostovao je dr. Davor Duvančić, liječnik koji je u bivšoj državi bio zadužen za zdravlje pilota koji su letjeli u supersoničnim zrakoplovima.
Nakon odluke o kupnji izraelskih polovnih borbenih zrakoplova F-16 tipa Barak najviše se govori o tome u kakvom su stanju zrakoplovi, što se od naoružanja nudi. Možda se najmanje govori kolika će izdvajanja biti u izobrazbi pilota da lete u tim borbenim letjelicama, te kakve moraju prolaziti zdravstvene preglede i zašto je to bitno. O tim pitanjima govorio je Dr. Davor Duvančić, liječnik koji je u bivšoj državi bio zadužen za zdravlje pilota koji su letjeli u supersoničnim zrakoplovima.

Na pitanje kako komentira izbor za kupnju Izraelskih F-16, rekao je da je vrlo sretan što se to dogodilo jer to garantira sigurnost hrvatskog neba
"To govori o tome da se promišlja o osuvremenjenju OS-a RH. Zaista mi je drago što naizad sa starih MIG-ova prelazimo na novu tehnologiju. Pitanje izbora zrakoplova je pitanje stručnih komisija koje o tome znaju više nego ja. No, bolje je i ovako nego da je ostalo onako kako smo dosada imali", naglasio je.

"Ono što je bitno, bez obzira kakav je zrakoplov, su ljudi, piloti, borbeni piloti - koji su zbilja jedna specijalna vrsta ljudi koja je morala biti pomno odabrana i selektirana da bi došla do mogućnosti da postanu borbeni piloti nadzvučnih aviona", naglasio je.

"U svim svjetskim, prestižnim vojskama, dakle onim koje raspolažu s takvim vrstama naoružanja i vojne opreme, izobrazba, pogotovo supersoničnih pilota je izuzetno skupa, dugačka i teška", rekao je.

"Oni moraju biti besprijekorno psihički i fizički zdravi, besprijekorno stabilni i njihovo zdravstveno stanje i njihova psihička stabilnost mora biti permanentno provjeravana", istaknuo je dr. Duvančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!