Operacijom na daljinu spašen život ukrajinskom vojniku

17.05.2022.

23:15

Autor: Iva Vukadin/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

dr. Kalousek pomogao ranjenom ukrajinskom vojniku

dr. Kalousek pomogao ranjenom ukrajinskom vojniku

Foto: Dnevnik / HRT

Jednom je ranjenom ukrajinskom vojniku u Kijevu danas spašen život zahvaljujući operaciji u kojoj je sudjelovao na daljinu i ugledni hrvatski radiolog Vladimir Kalousek iz KBC-a Sestre milosrdnice. Ukrajinski liječnici obratili su se za pomoć njemu i još trojici vodećih svjetskih stručnjaka u području neurointervencije. 

Za računalom doktor Vladimir Kalousek spašavao je život ranjenom ukrajinskom vojniku. Geler mu je prošao kroz lubanju i oštetio dvije krvne žile.

- On je mlad dečko, 22 godine, imao je deficit koji je nastao uslijed krvarenja u mozgu što je nastalo uslijed traumatske ozljede, rekao je Vladimir Kalousek, dr. med., Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a "Sestre milosrdnice".

Liječnici u Kijevu trebali su pomoć - savjet i nadzor nad operacijom. Zato su nazvali četvoricu vrhunskih svjetskih stručnjaka, dvojicu u Njemačkoj, jednoga u Sjedinjenim Državama i doktora Kalouseka. 

- Nas 4 smo bili na video vezi u realnom vremenu i tamo smo sudjelovali sugestijama, što su liječnici iz Ukrajine radosno prihvatili i baš se to vidjelo. Bilo im je lakše jer imaju našu potporu, govori Kalousek.

Glavna nedoumica bila je koju metodu odabrati. Ali odmah je riješena. Zajedno su prionuli na posao, zahvaljujući modernoj telemedicini.

- Da ste na 3 lokacije diljem svijeta, da nema ni zastajkivanja slike i da ono što ovaj kaže u Buffalu, čuje ovaj u Kijevu i što kažem ja. Svi su tu u cijelom svijetu za podršku to je fenomenalno i to je budućnost medicine, naglasio je Kalousek.

Budućnost je stigla u Vinogradsku

- Taj uspjeh još jednom potvrđuje ovaj KBC kao jednu vodeću znanstveno istraživačku ustanovu koja je kao takva poznata u svijetu, pogotovo u datim okolnostima kad smo u teškoj situaciji u kojoj se zadesila Ukrajina mogli na neki način pomoć ukrajinskim kolegama i ostvariti suradnju, rekao je doc.dr.sc. Neven Tučkar, zamjenik ravnatelja KBC-a "Sestre milosrdnice".

Operacija je trajala dva sata. 

- Dr. Shegelov je cijelu žilu i aneurizme ispunio sitnim zavojnicama koji vam laički izgledaju kao mali federi koji služe da se žila istrombozira i ta aneurizma ne dođe do ponovne rupture. Ruptura bi značila da ta krvna žila pukne i onda sva krv koja se dovodi ide u okoloovojnicu mozga što je onda životno ugrožavajuće stanje, istaknuo je Kalousek.

Pacijentu je život spašen, a za koji tjedan čeka ga još jedna operacija. Ne zna se hoće li doktor Vladimir Kalousek i u njoj sudjelovati, ali sigurno je da je već sada liječnik svjetskog ugleda.



Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!