Dr. Lukšić o stanju na odjelu za COVID u KB-u Dubrava

18:29 / 09.10.2020.

Autor: I.D./Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je i danas zabilježen velik broj novooboljelih: čak 457. Od toga je gotovo trećina u Zagrebu - 161 novozaražena osoba.
- U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" mjesta više nema pa svi novooboljeli dolaze u Dubravu. Na odjelu za COVID su 62 pacijenta, od toga je šest na respiratoru, izvijestila je uživo za središnji Dnevnik HTV-a reporterka Ruža Ištuk.

- Ukupni kapaciteti ovog trenutka u Dubravi su 80 postelja, međutim naravno mogućnost smještaja u drugim kapacitetima je moguć, a i šatorsko naselje koje je tu prisutno, rekao je za HTV-ov Dnevnik prof. dr. sc. Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja za oboljele od COVID-a u KB-u Dubrava.

➡️ Otvoren COVID-odjel u KB-u Dubrava
➡️ Hrvatska vojska postavlja šatore ispred KBC-a Zagreb
➡️ COVID-19: 457 novooboljelih, novi rekord u Zagrebu
➡️ Sve o koronavirusu

Spomenimo, u Hrvatskoj je i danas zabilježen velik broj novooboljelih: čak 457. Raste i broj onih kojima je potrebno liječenje - u bolnicama je 385 pacijenata, od toga njih 28 na respiratoru. Gotovo trećina svih novooboljelih je u Zagrebu - 161 osoba.

Budući da broj novozaraženih raste, nameće se pitanje hoće li za nekolikog dana trebati primiti pacijente i u šatore.

- Ja se nadam da još neće biti potrebno smještati bolesnike u šatore, jer tu je i dinamika prijema i otpusta bolesnika. U ovom trenutku tu među 62 bolesnika leže srednje teški i teški bolesnici, kazao je prof. dr. sc. Lukšić.

Najmlađi pacijent ima 20 godina

Dodao je i kako će jedan dio tih bolesnika sigurno biti i otpušten. Najmlađi bolesnik ovdje je, kazao je, 20 godina star, a nadalje su stariji bolesnici.

- Njihovo stanje je u principu srednje teško, to su svi bolesnici sa simptomima koji zahtijevaju bolničko liječenje. To je ono što razlikuje sadašnju situaciju od početka kada smo u bolnice primali i one bolesnike koji su bili asimptomatski, rekao je Lukšić.

Na pitanje ima li sada više hospitaliziranih nego li ih je bilo na ljeto, prof. dr. sc. Lukšić je odgovorio:

- Sada su i brojke veće nego što su bile na ljeto, definitivno te dodao kako je sada tek početak jeseni, a naše su brojke dosta visoke.

Izazov: zdravi zdravstveni radnici

- Imamo dovoljan broj respiratora, dovoljno smo se dobro organizirali, međutim, za sve to skupa potrebni su zdravi zdravstveni radnici. Prema tome, to je ono što je izazov sada i što će biti izazov u budućnosti, rekao je Lukšić.

Osim zdravih zdravstvenih radnika koji će brinuti za pacijente, izazov koji nas očekuje je i da je to osoblje "educirano osoblje koje može pružiti visokodiferentnu zdravstvenu skrb".

- U ovom trenutku je u Dubravi oko 20 naših zdravstvenih djelatnika, što u samoizolaciji, što Covid pozitivni, međutim to se može promijeniti iz dana u dan.

Na pitanje smatra li da će se uskoro morati dizati neki novi šatori, a onda i aktivirati Hrvatska vojska, dr. Lukšić je odgovorio kako vjeruje da neće biti potrebe za tim.

- Ja mislim da ćemo mi to izbjeći, jer do sada smo pokazali svi zajedno kao društvo, kao zemlja, jedan visok stupanj odgovornosti. I mislim da ako se svi zajedno budemo držali toga kao što smo na početku ove pandemije bili zajedno i složni - mislim da imamo šansu sve skupa prebroditi u nekakvim optimalnim uvjetima za stanje epidemije, zaključio je prof. dr. sc. Lukšić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!