Dr. Rojnić Kuzman: Važno je razgovarati o psihičkim bolestima

06.06.2018.

15:05

Autor: HRT

default error photo
Predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije govore da će 2020. godine depresija biti drugi uzrok nesposobnosti zbog bolesti u općoj populaciji odmah iza kardiovaskularnih bolesti.
Danas - 6. lipnja - Dan je prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj, pa je danas počela i antiSTIGMA promidžba - kampanja usmjerena na borbu protiv stigmatiziranja duševnih bolesti. Ili možda bolje rečeno - kampanja za prepoznavanje i prihvaćanje psihičke raznolikosti. Gošća Studija 4 bila je doc. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman iz Klinike za psihijatriju KBC Zagreb.

Predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije govore da će 2020. godine depresija biti drugi uzrok nesposobnosti zbog bolesti u općoj populaciji odmah iza kardiovaskularnih bolesti, a 2030. godine čak prvi.

Dr. Rojnić Kuzman potvrdila je da su psihičke bolesti jako učestale. "Uzroci su brojni. Od društva, od načina života do boljeg prepoznavanja i manje stigmatizacije i boljeg liječenja. Ali nisu sve bolesti u porastu. Tako ni bolesti na kojima se ovaj projekt više bazira, a definirane su kao teži psihički poremećaji. No te bolesti zatjevaju više angažmana i liječenja. Danas su stvarno izlječive, dobro lječive i  nemaju ishod kakav su nekad imale pa mislim da zaslužuju i smanjenje stigmatizacije oko toga. Mislim da je važno o tome razgovarati".

Objasnila je i zašto je povezano smanjenje stigmatizacije i bolje liječenje. Govorila je o tome koliko Hrvatska zaostaje za suvremenim trendovima u liječenju duševnih bolesti te ima li rezultata nakon uvođenja obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!