10:35 / 24.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Dr. Šarić: Periske umiru u tišini

-

-

Foto: - / -

U Sredozemlju je preživjelo tek nekoliko posto cijele populacije periski i problem je veći od Jadrana.
Alarmantne vijesti dolaze iz našeg podmorja. Periske masovno izumiru u Jadranu a znanstvenici jednostavno ne znaju što se događa. U Studiju 4 o tome je govorio Tomislav Šarić, doktor i stručnjak na odjelu za ekologiju agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Kazao je kako periske napada više patoloških bakterija i da je njihova smrtnost od 90 do 100 posto. Nije moguće da različiti patogeni izazivaju istu smrtnost na različitim područjima, stoga je vjerojatno da je nešto u okolišu isprovociralo ovakvo stanje, kazao je. Nada se da će dolazak zime i pad temperature mora usporiti zarazu i dopustiti znanstvenicima da nađu rješenje.

Pomor periski duž više od 300 kilometara!

- Periska umire u tišini, tek nedavno se javnost senzibilizirala za ovaj problem. kazao je te dodao da je periska ključna za ekosustav morskog dna. Ona je jedini čvrsti dio u pješćanom dnu, na njoj se nastanjuju brojni organizmi. U periski žive dvije vrste rakova, koji će izumrijeti zajedno s njom. Upozorio je kako znanstvenici godinama upozoravaju na klimatske promjene. Napomenuo je da je u Sredozemlju preživjelo tek nekoliko posto cijele populacije periski i da je problem veći od Jadrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!