Dr. Srića: 1. svibnja mogao bi biti i službeno proglašen kraj pandemije

07.03.2023.

10:22

Autor: I.B./HRT

Pulmolog Saša Srića s KBC-a Rebro

Pulmolog Saša Srića s KBC-a Rebro

Foto: HTV / HRT

Uskoro se očekuje službeni završetak pandemije koronavirusa, nastavlja se zatvaranje COVID odjela. Postoje li uopće u ovom trenutku COVID odjeli u hrvatskim bolnicama i kada će biti proglašen kraj pandemije? Nažalost, nakon COVID-a pojavile su se i druge bolesti respiratornog sustava, posebno među djecom koja su na udaru streptokoka. U Studiju 4 o tome je govorio pulmolog Saša Srića s KBC-a Rebro.

Rekao je da se radi o pandemiji na svjetskom nivou, odluku o kraju donosi Svjetska zdravstvena organizacija na čelu sa svojim predsjednikom. 

- Bile su neke naznake da se to moglo dogoditi u periodu unazad mjesec dana. No, zbog tadašnjeg porasta broja zaraženih u Kini, ta je odluka prolongirana, nadam se za kratko vrijeme. Prema nekim naznakama s 1. svibnja mogao bi zaista biti i službeno proglašen kraj pandemije,istaknuo je.

Kazao je da je "drastično manja brojka zaraženih u Hrvatskoj".

- Zaražena je 361 osoba s Covidom. U načelu su to blaži oblici. Omikron je blaža varijanta pa je manje hospitaliziranih, a broj umrlih pada. U prosjeku dva do tri pacijenta dnevno, rekao je. 

Naglasio je da se "važno cijepiti bez obzira na to što možemo lagano odahnuti".

- Nismo se puno pomaknuli u zadnjih 6 do 7 mjeseci što se tiče brojke procijepljenosti. Imamo i dalje 59 do 60 posto ukupne populacije, jučer 216 cijepljenih, dominantno onih s trećom dozom, istaknuo je.

Smatra da će postcovid biti izazov za sljedeća vremena.

- Postcovid sidrom obuhvaća brojne entitete uključujući gubitak daha, pluća, manifestacije. Ne znamo još kolika je dužina trajanja post covid sindroma. Postojat će postcovid ambulante, post covid dnevne bolnice. Svi pacijenti će biti zbrinuti, poručio je.  

- Unazad tri godine bili smo pod epidemiološkim mjerama, došlo je do pada imuniteta i virusi i bakterije su pronašle lakši put do domaćina. I kod djece i kod odraslih moramo streptokok ozbiljno shvatiti jer može izazvati anginu, šarlah - koje nisu lagane bolesti, ali isto tako može završiti i u kliničkom smislu streptokokne sepse. Prenosi se kapljičnim putem, kaže.

- Vrlo je važno dizati imunitet, poručio je.

-  Sa završetkom zime i porastom temperatura očekujemo smanjenje respiratornih infekcija pa tako i streptokoka, kazao je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!