10:37 / 23.11.2018.

Autor: HRT

Dragan Harambašić pod istragom zbog ratnog zločina

Foto: ilustracija (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Foto: ilustracija (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Pod sumnjom je da nije spriječio zločine nad hrvatskim civilima koje su od prosinca 1992. do srpnja 1993. provodili njemu podređeni pripadnici vojske tzv. RSK.
Zbog sumnje da nije spriječio zločine nad hrvatskim civilima koje su od prosinca 1992. do srpnja 1993. provodili njemu podređeni pripadnici vojske tzv. Republike Srpske Krajine, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv pukovnika Dragana Harambašića (72), srbijanskog državljanina nedostupnog hrvatskom pravosuđu.

Protiv pukovnika Dragana Harambašića (72), komandanta nekadašnje 75. drniške brigade Vojske takozvane Republike Srpske Krajine, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je od prosinca 1992. do srpnja 1993. na širem području tada okupiranog Drniša, općine Ružić i Promine, kao zapovjednik, znao da njegovi podređeni zlostavljaju stanovništvo i uništavaju njihovu imovinu, ali nije poduzeo nikakve mjere da se takvo ponašanje spriječi, priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Tužiteljstvo sumnja da su pripadnici krajinske vojske stanovništvo hrvatske nacionalnosti sustavno ubijali, tukli, zlostavljali, mučili, silovali žene, rušili stambene i gospodarske objekte te katoličke crkve, minirali, palili i na druge načine uništavali, a 72-godišnji Harambašić nije ih u tome spriječio. DORH navodi da je Harambašić mogao i bio dužan takve nezakonite radnje svojih podređenih spriječiti, ali da nije poduzeo potrebne mjere i radnje da se takvo postupanje njegovih podređenih spriječi. Pripadnici njegove brigade bili su ohrabreni takvim njegovim držanjem i ponašanjem te su nastavili s činjenjem ratnih zločina.

Nakon što su 3. veljače 1993. oko 19 sati u mjestu Prominski Bogatići, u zaseoku Popovići, zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, zaposlenika policije, Zorana Mrvicu i Šimu Mamuta koji su tada imali 24 i 26 godina, tužiteljstvo navodi da su ih zlostavljali, tukli ih nogama, kundacima pušaka i drugim tvrdim predmetima do kojih su došli i na kraju u njih pucali iz vatrenog oružja. Tijela Mrvice i Mamuta pola su godine nakon ubojstva razmijenjena u Otočcu posredovanjem snaga UN-a.

Harambašiću je prije zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva određen istražni zatvor s obzirom na to da je u bijegu, kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!