23:26 / 24.02.2018.

Autor: HRT

Dragan Primorac ponovno imenovan predsjednikom Odbora za međunarodne odnose AAFS-a

-

-

Foto: - / -

Naš znanstvenik prof. dr. Dragan Primorac, ponovno je izabran za predsjednika Odbora za međunarodne odnose američke Akademije za forenzične znanosti.
Naš znanstvenik prof. dr. Dragan Primorac, ponovno je izabran za predsjednika Odbora za međunarodne odnose američke Akademije za forenzične znanosti.

U Seattleu je održan kongres te akademije na kojem sudjeluju znanstvenici iz cijelog svijeta, ali i djelatnici američke vojske i policije, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva te agencija poput FBI-a.

Profesor Primorac bio je gost Dnevnika 3.

Istaknuo je da Akademija, koja ima oko 7.000 članova, ima ulogu promocije forenzičkih znanosti SAD-a, a ja s novom funkcijom nešto kao ministar vanjskih poslova Amerike koordiniram rad američke Akademije za forenzičke znanosti s ostatkom svijeta, rekao je.

Osvrnuo se i na predavanje o regeneraciji hrskavice. Osteoartritis obuhvaća oko 50 posto populacije starije od 65 godina i kada se ostane bez hrskavice, kada dođe kontakt kost i kost ne preostaje ništa drugo nego ugradnja proteze. Mi smo pokazali da mehanizam djelovanja tzv. mikrofragmentiranog masnog tkiva s matičnim stanicama može taj proces zaustaviti, odgoditi na neko vrijeme i omogućiti jačanje te hrskavice proizvodnjom novih molekula koje daju novu kvalitetu toj hrskavici, rekao je Primorac te dodao da će iduće godine na kongres u Split uz nobelovce okupiti i vodeće znanstvenike iz područja personalizirane medicine i forenzike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!