08:05 / 25.04.2021.

Autor: Kod nas doma/HRT

Dragitza je obišla Istru i Dalmaciju, a sad otkriva Međimurje

Dragitza Raštegorac

Dragitza Raštegorac

Foto: HRT / HTV

Dragitza Raštegorac iz Perua, preselila je u Hrvatsku prije šest godina i od tada joj je Zagreb postao novi dom. Sebe naziva "slučajnim turistom", koji je došao na ideju da što bolje upozna našu zemlju, ljude i običaje. Tako je dosad Dragitza istražila Istru i Dalmaciju, naravno, radi ljetovanja. Kaže da joj je ostalo još puno krajeva koji čekaju da ih upozna i istraži te je ovoga puta odlučila obići sjeverni dio Hrvatske, točnije, Međimurje.

Prva Dragitzina postaja u Međimurju je Čakovec, bajkoviti grad koji ima pravu palaču i za koju se veže legenda o zmaju koji živi ispod nje.

Više o povijesti ovoga grada otkrio joj je Zlatko Bacinger, voditelj odjela promidžbe i marketinga u Muzeju Međimurje.

- Povijest Međimurja seže puno dublje. Već u 13. stoljeću, grof Dmitrije Čak izgradio je jednu drvenu utvrdu s tornjem. Ljudi su to nazvali 'Čakov Turen', tako da je kasnije Čakovec i dobio ime po grofu Čaku, objašnjava Zlatko i dodaje kako je Muzej Međimurja Čakovec otvoren 1954. godine, u palači Zrinski.

U Međimurju ne nedostaje zanimljivih događaja - uskoro se obilježava 350. godišnjica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, predstavnika dviju najpoznatijih aristokratskih hrvatskih obitelji. U Muzeju nematerijalne baštine, u Čakovcu, trenutačno je rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije starog grada Čakovca, pod nazivom "Riznica Međimurja".

Osim zanimljive i bogate povijesti, Međimurje se može pohvaliti i bogatom kuhinjom i mnoštvom starinskih recepata.

- Postoji original kuharice Zrinskih, na osnovu koje je zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar uredio 'Kuharsku knjigu Čakovečkog dvora obitelji Zrinski', kaže Bacinger.

Jedan od najpoznatijih međimurskih specijaliteta je međimurska gibanica.

- Napravljena je od namirnica koje su nekad davno ljudi imali doma. Uvijek su imali orahe, mak, jabuke i krave, pa prema tome i mlijeko i sir. Spojem tih sastojaka je nastao ovaj kolač. To je u pravilu bio kolač bogataša, jer su orasi i mak bili skupi, priča Slađana Herman, strukovna učiteljica kuharstva u srednjoj školi Prelog. Odličan dodatak uz takav kolač je izvorno međimursko vino – Pušipel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!