Dramatično spašavanje pacijenta kojemu su trebala umjetna pluća

20:10 / 18.12.2021.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT

Dramatično spašavanje pacijenta

Dramatično spašavanje pacijenta

Foto: Dnevnik / HTV

Dramatičan i težak transport životno ugroženog 29-godišnjeg COVID pacijenta iz dubrovačke u splitsku bolnicu dodatno je neki dan zakompliciralo veliko nevrijeme i snijeg. Tim splitske bolnice morao je sam čistiti zapuhe snijega na dijelu puta.

Poziv za pomoć iz dubrovačke bolnice proslijeđen je u operacijsku dvoranu splitske bolnice i to u vrijeme operacije na kardiokirurgiji, kaže Goran Potočki, perfuzionist KBC-a Split. Njihovu su operaciju, dodaje - preuzeli drugi kolege.

- Kad idete na teren, netko mora popuniti vaše mjesto. Zvao sam docenticu Stipić, našu šeficu i rekao da moramo ići. Rekla je 'Mišo ne brini mi ćemo vas pokrivati', prepričava doc. Mihajlo Lojpur sa Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

U kritičnom je stanju bio mladi pacijent. Dubrovački liječnici sve su napravili. Niije pomagao ni respirator na koji je bio priključen. Hitno su mu trebala umjetna pluća - ECMO uređaj. Samo educirani timovi njime se znaju koristiti.

- Sreća, imali su servisiran uređaj set koji je važan za pacijenta - sustav cijevi i jednokratne opreme što je dosta je skupo, oko 5o tisuća kuna. Ali je to zadnja stvar koja se može primjeniti kod ovog pacijenta i to smo primijenili, dodaje doc. Mihajlo Lojpur.

Nevrijeme i kiša pratili su ih cijelo vrijeme

S njima su, dodaje - bili i kirurzi dr. Marović i dr. Oršulić koji su postavili cijevi koje idu kroz pacijenta i pomogli mu da se već tamo opravi. Tako su uspjeli dovesti pacijenta. Uza sve to, nevrijeme, kiša i snijeg pratili su ih cijelim putem.

- Rekao sam vozaču koji je bio odličan, 'Slušaj prijatelju, moramo doći jer čovjek nema nikakve šanse. Kad smo se vraćali bilo je tako neugodno, takvi zapusi i hladnoća. Morali smo izlaziti i zaobilazi pješke... Hvala Bogu, pacijent je sigurno došao, kaže Lojpur.

Mladi dubrovački pacijent stabilno je. Njegova pluća funkcioniraju. Zahvaljujući uređaju, ali još više medicinskom timu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!