14:00 / 07.11.2018.

Autor: Sara Badžek/P.F./HRT

"Drava life" - da bi pas i labud pronašli zajednički jezik

-

-

Foto: - / -

Nema stresa na šetalištu uz Dravu pa Varaždinci tamo pronalaze svoj mir. Pritom se ne pitamo koliko ćemo još dugo moći uživati, jer ljudska ruka prirodu sustavno uništava.
Ljudskom djelatnošću bioraznolikost se pogoršala u prošlih 50 godina više nego ikad. Na tragu rješavanja tog problema u tijeku je projekt „Drava Life - Integrirano upravljanje rijekama". Osnovan je s ciljem da se zaustavi trend opadanja broja riba i ptica, omogući povratak endemskih vrsta na tom području te stvore primjeri najbolje prakse za obnovu rijeka u Hrvatskoj i regiji.

Nema stresa na šetalištu uz Dravu. Pas i labud pronalaze zajednički jezik, a Varaždinci svoj mir. Pritom se ne pitamo koliko ćemo još dugo moći uživati, jer ljudska ruka prirodu sustavno uništava. Dravu presijecaju čak 22 hidroelektrane. To ugrožava i staništa.

Da bi se poboljšalo stanje ekosustava provodi se projekt Drava Life. Ukupno, duž cijelog toka obnovit će se 15 kilometara rukavaca, tisuću metara riječnih obala, stvoriti 13 hektara novih riječnih zona s prirodnim obalama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!