Dražen je bivši zatvorenik, dobio je drugu šansu

03.05.2023.

07:10

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/HRT

Dražen, bivši zatvorenik

Dražen, bivši zatvorenik

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splitska liga za prevenciju ovisnosti provodi državni pilot-projekt nazvan "Siguran izlaz". Riječ je o stambenom zbrinjavanju bivših zatvorenika, koji nakon odsluženja kazne - nemaju gdje živjeti. Jedan od njih je 48-godišnjak koji je, zbog obiteljskog nasilja, u zatvoru bio godinu dana.

Draženu je život samo loše karte dijelio - rana smrt majke, nesređena obitelj, dom za djecu, lake droge s 12, teške već s 15, jeftina i dostupna droga 90-ih u Splitu. Komuna za komunom, bio je svagdje, a sada možda nigdje. Ne želi, kaže razmišljati o prošlosti, 'platio je ono što je bilo i sad je to iza njega'.

Sada, godinu dana ima osiguran dom, zdravstvenu skrb, uči engleski, planira maturirati, naći posao, pomiriti se s ocem.

- Stambeno zbrinjavanje je zapravo jedno od gorućih pitanja zatvorskoga sustava, dakle zaista velika potreba. Jedan veliki broj ljudi ima problem sa smještajem nakon izvršenja kazne, čak i maloljetnici. Veliki postotak mladih iz maloljetničkih zatvora završava u prihvatilištima za beskućnike, upozorava Jelena Kokorić Tomašević iz Lige za prevenciju ovisnosti.

'Zatvor mijenja samo na gore'


Do sada su u stanu u Splitu na tajnoj adresi živjela tri bivša zatvorenika. Među njima i Dražen. Tvrdi kako "nikoga zatvor nije promijenio, možda samo na gore".

- Nema teorije da će zatvor promijeniti ikoga. Samo vam pumpaju glavu tko je što 'prodilao' - kilo, dva, tri, samo to slušaš. To su sve znanci od vani i onda se samo bolje upoznaju unutra. To je onda još gore. Nema priče da ćemo pričat o duhovnim stvarima, govori Dražen.

Liga za prevenciju ovisnosti i njezini stručnjaci već dugo rade s ljudima u zatvoru i predstavljaju most koji posrnulim dušama treba za novi život.

- Ovo je nešto što zapravo naša država tek ispituje, nema sustavnog pristupa. Nema sustavne politike i mi smo na neki način - gurnuti u tom pravcu, napominje Kokorić Tomašević.

Stambeno zbrinjavanje pun je pogodak, pokazalo se, no zaživi li, trebat će više novca i ljudi. Trenutačno svi rade volonterski. I sam stan je velik problem, u Splitu je gotovo nemoguće naći stan za najam i studentima, kamoli zatvorenicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!