Dražen Jelenić podnio ostavku: "Odlazim čiste savjesti"

19.02.2020.

09:31

Autor: T.D./S.M./B.A./HRT/Hina

default error photo
Premijer Andrej Plenković danas je rekao da bi bilo najprimjerenije da glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnese ostavku
Dražen Jelenić danas je podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da to očekuje od njega. Odluka dolazi nakon Jelenićeva priznanja o svom članstvu u slobodnim zidarima.

Bošnjaković: Ozbiljan je propust što nismo znali da je Jelenić mason

- Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić uputio je danas Vladi Republike Hrvatske zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, objavljeno je danas poslijepodne na stranicama DORH-a.

Jelenić je u priopćenju poručio da s dužnosti odlazi mirne i čiste savjesti:

- Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo,  procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti, poručio je Jelenić.

Gabrić pokazao poruke koje je razmjenjivao s Jelenićem

Plenković: Bilo bi najprimjerenije da sam podnese ostavku

Premijer Andrej Plenković danas je rekao da bi bilo najprimjerenije da glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnese ostavku nakon što je potvrdio svoje članstvo u slobodnim zidarima. Ako to sam ne učini, poručio je, Vlada će to donijeti sutra ujutro na sjednici.

Jelenić: Ne razmišljam o ostavci, radi se o zakonitoj udruzi

Plenković je rekao da u postupku njegova imenovanja tu informaciju tada nisu čuli od njega.

- Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje, rekao je Plenković.

Čini mi se, dodao je, da je to utjecalo na integritet državnog odvjetnika te da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristranost.

- U formalnom smislu nema ničega nezakonitog, ali se stvorio jedan okvir koji sada njemu bitno otežava poziciju. Stoga je stav Vlade nakon što smo razgovarali, razgovarali smo s njim, ja sam jučer s njim razgovarao i razgovarao je i ministar Bošnjaković, da smatramo da je najprimjerenije da on sam podnese ostavku. Ako to ne napravi, Vlada će sutra to donijeti na svojoj sjednici ujutro, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da postoji jedna rečenica koju pita ljude prije nego što oni dođu u situaciju da budu kandidirani ili barem da bude javno obznanjeno da idu na neku visoku dužnost: "Ima li nešto u vezi vas što vi znate, a ja ne znam, a bilo bi dobro i radi vas, i radi mene, i radi Vlade, i radi javnosti da to znam?" Istaknuo je da Jelenić cijelu karijeru radi u DORH-u i da nije došao s ceste te da je njihova logika bila da, poštujući ulogu te institucije, glavni državni odvjetnik bude netko već iz kruga državnog odvjetnika.

- Žao mi je da tu informaciju nismo znali. Da smo je znali, uzeli bismo je u obzir, rekao je Plenković.

Na izričito pitanje znači li to da je Jelenić mogao teoretski biti glavni državni odvjetnik unatoč svom članstvu u masonima odgovorio je niječno.

Na pitanje je li tko zakazao u procesu sigurnosne provjere rekao je da, koliko je njemu poznato, SOA ionako provjerava ljude koji su već na dužnostima glavnog državnog odvjetnika.

- Ne vidim tu da je osim njega samoga netko drugi to trebao volontirati kao informaciju, rekao je Plenković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je novinarima uoči užeg kabineta Vlade da je neprihvatljivo članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonima te da se očekuje i njegova ostavka. 

- Bez obzira na to što je takva udruga registrirana po hrvatskim zakonima. Njezino djelovanje je prikriveno jednim velom tajne, članstvo također i predstavlja potencijalni rizik za djelovanje i glavnog državnog odvjetnika, ali i drugih koji su eventualno članovi takvih organizacija. Razgovarao sam sinoć s glavnim državnim odvjetnikom, vidjet ćemo njegove korake, a moram reći da očekujem čak i njegovu ostavku. Ako to ne bude, onda ćemo analizirati dalje, rekao je ministar Bošnjaković. 

- Time što sam vam rekao da mi ovo nije prihvatljivo, mislim da se može zaključiti kakav je moj stav i kakav bi trebao biti epilog. Da li će Jelenić postupiti na taj način ili ne, to je njegova osobna odluka. Ako toga ne bude, mislim da će Vlada tada pokrenuti postupak, kazao je.

Na pitanje novinara koliko će mu Vlada dati vremena, Bošnjaković je rekao da žele to brzo riješiti. Dodao je da nije znao da je Jelenić u masonima jer bi tada, kako kaže, odluka bila sasvim drugačija.

- Neprihvatljivo nam je to. Time ujedno ne želim reći da je on bilo kakve odluke donosio pod utjecajem i refleksijom svoga članstva. O njemu i dalje mislim da je stručna osoba i duboko vjerujem da sve što je radio, da je to bilo savjesno. Međutim, ovo članstvo stvara potencijalni rizik, dodaje.         

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

- To je, u stvari, uglavnom tajno društvo i ako radiš neki javni posao, osobito u domeni represije, time nepotrebno dovodiš u pitanje svoju objektivnost i lojalnost, a ona je u Ustavu i zakonima. Radi se o važnoj instituciji koja ima određenu represivnu ulogu, izjavio je Milanović nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoju.

Dodao je da tko god se odluči uključiti u takvo društvo, mora voditi računa o tome što piše u zakonu i kakav dojam ostavlja.

- Glavnog državnog odvjetnika je u pravilu jako teško, ali ne nemoguće, smijeniti s dužnosti, ali o tome odlučuju oni kojima je to posao, ustvrdio je Milanović.

Kazao je također kako je "prije dosta godina" dobio poziv u slobodne zidare, ali da im se nikada nije pridružio. "I to upravo radi ovakvih stvari", rekao je.

- Moj savjet, ne samo gospodinu Jeleniću ili onome tko dođe nakon njega, kao i svim državnim odvjetnicima na svim razinama, sucima, vojnicima, policajcima, oni koji po zakonu ne mogu biti ni članovi stranaka, da jako pripaze na to, ne savjetujem to nikome, rekao je Milanović.

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a slučaj Jelenić komentirao je i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

- Iznenadio sam se kad sam čuo tu informaciju. Gospodin Jelenić nije ju deklarirao u trenutku kad je bio biran za glavnog državnog odvjetnika, vjerojatno zato što i sama organizacija ima takvu logiku i takva pravila da se o članstvu ne govori javno. Dakle, ovdje se radi o situaciji podvojene lojalnosti, i masonskoj loži kojoj pripada, i državi, a nas ovdje zanima država. Tako da i ova situacija s gospodinom Gabrićem i ova prepucavanja koja traju svakako ne idu u prilog ugledu glavnog državnog odvjetnika i cijela ova situacija treba što prije biti riješena, rekao je Jandroković.

- Smatram da je to određena vrsta sukoba interesa, rekao je Jandroković.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, uoči užeg kabineta Vlade pred novinarima je komentirao slučaj.

- Vidio sam tu informaciju. Bilo koja pripadnost nekom udruženju koja je u skladu sa zakonom, nemam ništa protiv. Ako je organizacija prijavljena, i njezina aktivnost nije ilegalna, ne vidim zašto bi to bio problem. Jelenić je otvoreno nastupio, meni se to u kontekstu što je rekao u formi funkcioniranja čini simpatičnim. Percepcija nepotizma veže se uz bilo koja vezivanja u udruženja u svijetu. Ja nisam u masonima jer nisam sklon udruživanju, nikad nisam razmišljao o tim stvarima, istaknuo je Tomislav Ćorić.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je novinarima u Hrvatskom saboru da je Jelenić, prilikom imenovanja glavnim državnim odvjetnikom, trebao o članstvu u udruzi informirati premijera.

- To je u skladu s etičkim kodeksom koji ima Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, dodao je. Kazao je i da u privatnom životu, bez obzira na to radi li se o općinskom, županijskom ili državnom odvjetniku treba učiniti sve kako bi ga članstvo u pojedinoj udruzi ne bi na bilo koji način onemogućavalo da bude do kraja jasan, transparentan, pravičan i da postupa na načelu da su svi građani jednaki. O članstvu se trebalo znati u trenutku kada ga se imenovalo, dodaje.

- Tu vrlo važnu informaciju o članstvu u jednoj takvoj udruzi trebalo je znati u trenutku kada smo odlučivali o imenovanju glavnog državnog odvjetnika. Svatko ima pravo, sukladno hrvatskom Ustavu, biti član bilo koje udruge u Hrvatskoj i to ne osporavam, ali kada je u pitanju glavni državni odvjetnik kao prvi čovjek jednog vrlo važnog segmenta pravosudne vlasti, mi koji odlučujemo o njegovu imenovanju trebamo s tim biti upoznati, kaže Bačić.

Ministar financija Zdravko Marić smatra neprihvatljivim članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonima.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, kazao je "da njega masoni nisu zvali iako on radi puno mostova, cesta i zidova".

- Ti zidari me nisu zvali, dodaje Butković.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je premijer Jelenića morao potjerati zbog dugogodišnjeg nečinjenja, toleriranja kriminala i sukoba interesa, a ne samo zato što je mason.

- Danas je bitno napomenuti kako smo mi u SDP-u upozoravali na to da DORH i Jelenić nisu radili svoj posao, bez obzira na činjenicu što se zemlja guši u korupciji i što je korupcija postala najveći problem ovog društva, napisao je Bernardić na svom facebook profilu.

Da Jelenić nije radio svoj posao Bernardić smatra kako potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa u pitanju ministara koji su morali otići zbog ozbiljnih sumnji na korupciju, kao i da nije procesuirao aktere grupe Borg, bez obzira na to što je Plenković priznao da su pogriješili.

- Plenković, koji je imenovao Jelenića, morao ga je potjerati zbog dugogodišnjeg nečinjenja, toleriranja kriminala i sukoba interesa, a ne samo zato što je mason, poručio je Bernardić.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, rekao je da Vlada treba dati prijedlog Saboru o tome da se Jelenića razriješi. Istaknuvši da neće ulaziti u to o kakvoj se organizaciji radi, Beljak je ustvrdio kako sama činjenica da su masoni polutajna ili tajna organizacija, koja odgovara nekome drugome, a ne Hrvatskom saboru, hrvatskoj politici i hrvatskim političkim strankama, govori da taj čovjek tu dužnost ne može obavljati.

Na pitanje kako to da se u sigurnosnim provjerama nije otkrilo da je Jelenić član masonske lože Beljak je ocijenio kako oni "očito ne rade svoj posao ili ga ne mogu raditi". Ako su masoni tajna organizacija, onda su ovi tajniji i od tajnih službi, a to je katastrofa za državu, kaže Beljak.

Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a, izjavio je novinarima u Hrvatskom saboru da treba utvrditi je li Jelenić propustio neke zakonske odredbe.

- On uvijek mora nastupiti tako da zaštiti instituciju na čijem je čelu. Mi kao saborski zastupnici imamo u svojim imovinskim karticama mjesto gdje navodimo članstva u udrugama. Po tom zakonu, dužnosnici mogu biti članovi bilo kakvih udruga, ali on nije bilo kakav dužnosnik. To se mora jasno shvatiti i utvrditi je li on nešto propustio prijaviti, a s druge strane smatram da, kao što predsjednik ne može biti u nekoj stranci, neki dužnosnici dok su na funkciji ne bi trebali biti u bilo kakvim asocijacijama, naglasio je. Dodao je kako smatra da je Jelenić trebao prijaviti članstvo.

Jelenić je nakon objave tjednika "Nacional" priznao da je od 2018. godine član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske, no smatra da time nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva jer je svoj posao radio zakonito i isključivo po zakonu. Izjavio je da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, jer se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu.

Bauk: Jelenić će biti zapamćen po ložama

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je da će Jelenić s mjesta glavnog državnog odvjetnika "umjesto da ode zbog nečinjenja, otići zbog članstva u masonskoj loži".

Na kraju ispada da će Jelenić biti zapamćen po ložama. Jednoj iz koje nije otišao kada su ga onamo smjestili, i druge u koju je ušao, a da je to zatajio, poručio je Bauk.

- Mi u SDP-u, a pogotovo naš predsjednik, upozoravali smo da u DORH-u nisu radili svoj posao jer se naša zemlja guši u korupciji, a korupcija je postala najveći problem. Da nije radio svoj posao potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa u pitanju, primjerice, grupe Borg, a nije pokazao ni potrebno zalaganje oko slučajeva većine ministara koji su morali otići iz Vlade zbog korupcije, rekao je Bauk.

HVIDR-a traži žurno razrješenje

HVIDR-a je u srijedu zatražila žurno razrješenje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i njegovih zamjenika zbog otkrića o njegovom sukobu interesa vezano za članstvo u masonskoj organizaciji te dugogodišnje negativnosti u otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina. Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša u priopćenju je podsjetio da su 12. veljače povodom rasprave u Hrvatskom saboru o izvješćima o radu Državnog odvjetništva za 2017. i 2018., zatražili da se ne prihvate ta izvješća te njegovo odstupanje s dužnosti s obzirom na to da se u izvješćima priznaju dugogodišnji propusti i odgovornost za porazne rezultate u otkrivanju i istraživanju ratnih zločina.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je kako je informacija da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason skandalozna i nedopustiva.

- Informacija da je Jelenić član masonskih udruga skandalozna je i nedopustiva za hrvatsku državu i društvo. Kako se može očekivati od Jelenića da progoni svoju braću masone, jer se zna da je njima ta njihova družba sveta. Prva im je ta družba, a onda interes Hrvatske, što je nedopustivo za osobu koja se nalazi na tako istaknutoj javnoj dužnosti, izjavio je Sinčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!