Dražen Slavica drugi put nepravomoćno oslobođen optužbi

27.04.2018.

07:27

Autor: D.M./M.M./HRT/Hina

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudsko vijeće Županijskoga suda u Zadru oslobodilo je bivšeg glavnog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu krivnje za stradanje vatrogasaca na Kornatu.
Sudsko vijeće Županijskoga suda u Zadru oslobodilo je bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu krivnje za stradanje vatrogasaca na Kornatu. Ova nepravomoćna presuda donesena je više od godinu i pol od početka ponovljenog suđenja.U trosatnom obrazlaganju predsjednik sudskog vijeća Boris Radman istaknuo je kako ničim nije dokazano da je Dražen Slavica počinio kazneno djelo koje mu se u optužnici stavlja na teret.

Nije ničim dokazano da je optuženik Slavica počinio inkriminirano kazneno djelo, odnosno nije dokazano da kao odgovorna osoba nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama i time izazvao opasnost za živote ljudi te da je zbog toga prouzročena smrt više osoba
, rekao je Radman te dodao se zahvaljujući provedenim dokazima i vještačenju skupine stručnjaka s Instituta Ruđera Boškovića došlo do novih saznanja i moguće odgovornosti za protupravno postupanje pri organizaciji gašenja požara i spašavanja vatrogasaca.

Šibenski državni odvjetnik Zvonko Ivić najavio je žalbu Vrhovnome sudu ocjenjujući da je sudac prešao granice svojih ovlasti.

Protiv presude ćemo u svakom slučaju podnijeti žalbu zbog pogrešnog nepotvrđenog činjeničnog stanja, a s obzirom na to da smo i danas čuli u cijelosti pisano obrazloženje presude, rekao je Ivić, dodajući kako je posao suca da se reflektira na navode optužnice, a ne da iznosi svoje komentare.

Onaj tko je počinio kazneno djelo i tko je kriv za smrt vatrogasaca, on je i optužen, a sudac je ovim danas prešao okvire i granice svojih ovlasti. Imali smo i niz primjedbi na nalaze i mišljenje vještaka, a o svemu će Vrhovni sud dati završnu riječ. Ovo što smo danas slušali već smo slušali i u rujnu 2013., a kako je čvrsto prošla prva presuda, vjerujem da će tako proći i ova, poručio je Ivić.

Dražen Slavica za središnji Dnevnik HRT-a rekao je da nakon današnjeg iscrpnog obrazloženja, nakon treće oslobađajuće presude, doduše nepravomoćne, ne zna dokle će ga se stigmatizirati i dokle će mu biti uskraćena ustavna prava u RH.

Istaknuo je da od Vrhovnog suda očekuje pravičnu odluku, a i dosadašnje oslobađajuće presude ne bi trebale donijeti nešto treće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!