Dronovi formirali spektakl na Badnjak kod zagrebačke katedrale

24.12.2022.

19:18

Autor: Lucija Judnić/Iva Vukadin/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Podizanje zvijezde iznad zagrebačke katedrale

Podizanje zvijezde iznad zagrebačke katedrale

Foto: HTV / HRT

Između dva zvonika zagrebačke katedrale večeras je nakratko zasjala Betlehemska zvijezda. Spektakl nije trajao dugo, ali je ostavio bez daha sve koji su to vidjeli. 

- Imamo aplikacije za praćenje satelita koji su točno iznad nas. To su "Global Navigation" sateliti i nekakvi ostali na koje ćemo se spajati. Pomoću njih ćemo svakih 0,3 sekunde dobivati točan ping, odnosno točnu informaciju gdje se dron nalazi u tom trenutku, istaknuo je pilot roja dronova Tomislav Skupnjak.

Koreografija se prije izvođenja isprobala nekoliko puta, a pripreme za ovu zahtjevnu izvedbu trajale su tjedan dana.

- Svaki put je veliki problem za dron show od kuda poletjeti, jer po pravilu bi dron od drona bi trebao biti odmaknut minimalno 2 metra jer zbog nekih vremenskih uvjeta, vjetra, zapuha koji se znaju dogoditi i svaki vjetar koji puhne pomakne dron u stranu, ističe Nikola Koletić, koreograf za dronove.

Mnogi građani bili su oduševljeni.

- Vidjeli smo dronove kako su bili u formaciji kvadrata i onda su se dizali u zvijezdu. Jako je bilo lijepo. Prekrasno stvarno, svaka čast na ideji, na svemu.

I zagrebački pomoćni biskup svjedočio je nesvakidašnjem prizoru.

- Večeras se spajaju najudaljenija nebeska prostranstva i naše čežnje pohranjene u skrovitosti srca, rekao je monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Sjajna zvijezda donijela je duh Božića i ugrijala srca mnogima, baš kao i u doba Isusova rođenja, kada je pokazala put mudracima.

- Neka je blagslovljena Badnja večer svima u Domovini i svima daleko od doma, diljem svijeta, rekao je monsinjor Zlatko Koren u javljanju za središnji Dnevnik HRT-a. 

Istaknuo je da je Božić moćan događaj, nesvakidašanji događaj. Božić iznova progovara svakom čovjeku, kaže Koren, dodajući.

- Tin Ujević otprilike govori "i meni treba moćna riječ".

- Svjetlo, toplina, zvijezda, poveli su pastire, a danas zvijezda želi povesti stanovnike ove Zemlje, dodao je između ostaloga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!