16:17 / 17.04.2020.

Autor: Katarina Barač-Perošević/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dronovi u akciji protiv nesavjesnih građana

-

-

Foto: - / -

Zbog veće sigurnosti svojih građana, grad Osijek koristi se bespilotnim letjelicama kojima se prati poštuju li zaštitne mjere i nadziru se mjesta okupljanja.
Zbog veće sigurnosti svojih građana, grad Osijek koristi se bespilotnim letjelicama kojima se prati poštuju li zaštitne mjere i nadziru se mjesta okupljanja. No, poštuje se i zakon jer se identitet građana ne otkriva niti se ugrožava sloboda kretanja. 

U borbi protiv koronavirusa, 16 dronova svakodnevno nadlijeće grad, a posebno kritična područja. Trenutačno, Osijek i još četiri grada iz zraka nadgleda - 19 pilota koji upravljaju dronovima.

- Moramo reći da su to su prije svega volonteri iz osječkog IT sektora, znači inženjeri koji su u ovo vrijeme stavili svoje znanje, sposobnosti na raspolaganje široj društvenoj zajednici, govori Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

Sve videosnimke upućuju se u osječki Pozivni centar 112, koji odmah reagira. Većinu dojava o kršenju mjera Nacionalnog i Županijskog stožera zaprimaju telefonom od građana.

- Iz ovog centra putem radio veze, pilot se obavijesti, daje mu se zadatak, on podigne letjelicu i pregledava taj dio terena, rekao je Grgec.

U vrlo kratkom roku utvrđuje se lokacija na koju stiže policija.

- Imamo prikaz u metar točnosti na karti i dalje prosljeđujemo našim komunikacijskim kanalima prema policiji na postupanje.U roku desetak sekundi ga lociramo na karti, pokazuje Krešimir Erak, voditelj Pozivnog centra 112, Osijek.

Upotreba dronova u doba epidemije znatno olakšava praćenje situacije na terenu.

- Oni pomažu u smanjenju intervencijskih snaga. Mi u vrlo kratkom vremenskom periodu možemo donijeti odluku na koji način se suočiti s problemom, te kako se problem može izbjeći, ističe Slavko Hojsak, načelnik sektora policije PU osječko-baranjske.

Ali i kazne, koje za one neodgovorne u kršenju samoizolacije mogu dosegnuti i do 120 tisuća kuna. Stoga, ostanimo doma!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!