Most će tražiti opoziv ministra gospodarstva: "Ćorić je davno trebao otići"

16.02.2022.

19:17

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Prozvani ministar Tomislav Ćorić

Prozvani ministar Tomislav Ćorić

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Most je najavio da će u saborsku proceduru uputiti inicijativu za opoziv ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. Naime, jedan od osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane, Domagoj Validžić, istražiteljima USKOK-a rekao je da je sve za što ga se sumnjiči, radio po nalogu ministra Ćorića.

Nakon medijskih napisa o iskazu jednog od glavnih osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane, Domagoja Validžića, u kojem tvrdi da je sve radio po nalogu ministra Tomislava Ćorića, Božo Petrov inzistira na Ćorićevoj smjeni.


- Ako Andrej Plenković ne smjeni ministra u iduća tri mjeseca, dok ne istekne rok od zadnjeg opoziva, mi ćemo zajednički to napraviti prvi mogući dan nakon isteka roka, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov


Na sastanku oporbe, s opozivom su se složili i predstavnici Hrvatskih suverenista te Domovinskog pokreta.


Stephen Nikola Bartulica (Klub Zastupnika Domovinskog pokreta) kazao je da će Ćorić morati odgovarati jer ako njegov bliski suradnik govori da je sve radio po Ćorićevom nalogu, neka objasni što je mislio postići.


S druge strane, SDP opoziv smatra nepotrebnim, jer se prije godinu i dva mjeseca već raspravljalo o smjeni ministra Ćorića, no ako se o nepovjerenju bude glasalo, podignut će ruke.


- Ćorić je davno trebao otići, a u ovom trenutku je to samo pitanje volje predsjednika Vlade. Da li će nekoga za koga postoje ozbiljne indicije da je upleten u kriminal koji se mjeri u milijardama, zadržati na poziciji ministar ili neće, to je pitanje koje mora odgovoriti premijer Plenković, kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.


A predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovara - na dan kada Vlada iznosi paket za ublažavanje rasta cijena vrijedan gotovo 5 milijardi kuna, doći s inicijativom protiv ministra gospodarstva licemjerno je.


- Sve te njihove inicijative završe na 30, 40 ili 50 ruku protiv. Da na trepavicama stoje do kraja mandata neću maknuti nikoga. Na trepavicama da stoje, je l' to ministar Horvat, Ćorić ili bilo tko drugi, isto će im se dogoditi kao što se dogodilo zadnjih 6 godina, rekao je Plenković. 


I prozivani ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić jasno je poručio: u kontekstu ovog predmeta od samog početka na raspolaganju sam svim tijelima.


- Ono što ću još jednom jasno ponoviti je činjenica da je projekt odnosno dokumentacija po projektu Krš-Pađene u ministarstvu bila 2017.godine i taj izazov s kojim se ministarstvo susrelo je naslijeđen, kaže Ćorić. 


Ponovio je da u tijeku istrage ne smije komentirati ničije iskaze, ali ipak se osvrnuo na optužbe.


- Nikada nisam nikome naložio da učini nešto nedopušteno niti sam se miješao u rad mojih uprava. To je ono što želim naglasiti i na čelima tih uprava su stručni ljudi, reagirao je Ćorić.


Budući da se o povjerenju ministra Ćorića 2020. u Saboru već glasalo, oporba će morati pričekati još najmanje dva mjeseca do pokretanja novog opoziva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!